22_03_29_erdmost_nincskep

Brutális forróság várható, elrendelték a legmagasabb fokú hőségriasztást

22_03_29_erdmost_nincskep

Brutális forróság várható, elrendelték a legmagasabb fokú hőségriasztást

Az országos tisztifőorvos harmadfokúra emelte és hétfő éjfélig meghosszabbította a hőségriasztást.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők – tájékoztatott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A nagy melegben fogyasszunk több folyadékot, lehetőség szerint vizet. A déli órákban semmiképpen ne tartózkodjunk a tűző napon.

Az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, az autóval közlekedők különösen figyeljenek. Akik a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve felhevült testtel semmiképpen ne ugorjanak a habokba.

Ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Ha van légkondicionáló berendezésünk, időnként kapcsoljuk be, de a hőmérsékletet ne állítsuk 27 foknál hűvösebbre. A készüléket szakaszosan használjuk az ízületek védelme érdekében. Az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be.

A ventilátort szintén szakaszosan kell üzemeltetni. Fontos tudni, hogy a lapátok csak a belső meleg (forró) levegőt forgatják, ami kiszárítja szervezetünket, ezért még több folyadékot kell fogyasztanunk.

Ha elviselhetetlen otthonunkban a hőség, Érden több helyet is találunk, ahol hűsölhetünk, a boltokon, bevásárlóközpontokon kívül is.

A Szociális Gondozó Központ a korábbi évekhez hasonlóan a jogszabályi kötelezettségeken felül  a teljes nyári időszakban biztosít az érdieknek klimatizált helyiségeket a város több pontján:

  • A Gyermekjóléti Központ közös helyiségei – Rómer Fóris tér 1. 8:00-17:00
  • A Hajléktalanszálló nappali melegedője – Fehérvári út 89-91. 8:00-18:00
  • A Szociális Gondozó Központ – Topoly utca 2. 7:00-19:00

A kijelölt épületekben a fenti nyitvatartási időben bárki megpihenhet, hűsölhet egy kicsit, még vízvételezési lehetőséget is biztosítanak. A Topoly utcában akár olvasni is lehet, hiszen a nyitott könyvtár is a lakosság rendelkezésére áll.

Az önkormányzat párakapukat is kihelyezett a város főterére.

parakapu_2010708

 

Néhány percre se hagyjuk a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A napok óta tartó kánikula és csapadékmentés időjárás miatt jelenleg hét vármegyében (köztük van Pest is) rendeltek el tűzgyújtási tilalmat. Tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A korlátozás ideje alatt a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken sem szabad tüzet rakni.

 

kutya_20210110

 

Fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email