sun-rays-cloudy-sky

Csütörtökig elrendelték a másodfokú hőségriasztást

sun-rays-cloudy-sky

Csütörtökig elrendelték a másodfokú hőségriasztást

Az egészségünk megóvása érdekében érdemes megfogadni néhány jótanácsot.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Augusztus 21-én hétfő 14:00 órától egészen augusztus 24. csütörtök éjfélig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére vonatkozóan az országos tisztifőorvos – áll a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ felhívásában.

Felhívják a lakosság figyelmét, hogy a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat; kiemelten veszélyes az elhúzódó hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

Az idősek hőség idején nagy veszélyben vannak

Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is.

A kánikula idején – kiemelten 11-17 óra között – tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát; zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel!

Érden a  Szociális Gondozó Központ a korábbi évekhez hasonlóan a jogszabályi kötelezettségeken felül  a teljes nyári időszakban biztosít az érdieknek klimatizált helyiségeket a város több pontján:

  • Gyermekjóléti Központ közös helyiségei – Rómer Fóris tér 1. 8:00-17:00
  • Hajléktalan szálló nappali melegedője – Fehérvári út 89-91. 8:00-18:00
  • Szociális Gondozó Központ – Topoly utca 2. 7:00-19:00

A kijelölt épületekben a fenti nyitvatartási időben bárki megpihenhet, hűsölhet egy kicsit, még vízvételezési lehetőséget is biztosítanak. A Topoly utcában akár olvasni is lehet, hiszen a nyitott könyvtár is a lakosság rendelkezésére áll, továbbá nem csak az emberekre, de a házi kedvencekre is gondoltak, így társállatot is fogadnak ezeken a helyszíneken.

A Topoly utcai könyvtárba jó betérni hőség idején is 

Ne hagyjunk gyermeket, háziállatot tűző napon álló gépjárműben, mivel az akár pár perc alatt is 50-60 °C-ra melegedhet fel. Ha bárki napon álló autóban gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. 

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, és semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A hűsítő vízparton is megtörténhet a baj

Ugyan most nincs érvényben tűzgyújtási tilalom, de a hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától, vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat. Idén már 4846 tűz volt a szabadban, az esetek során 14 ember megsérült.

A „semmiből” keletkezett tűz a vasúti töltésen

A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet. Ha grillezünk, vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül.

fotó: freepik.com, Érdmost archív, Gárdos Attila

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email