fuzet4SZG_230807.jpg

Kipróbáltuk, jobb-e a drágább füzet, és silányabb-e az olcsóbb

fuzet4SZG_230807.jpg

Kipróbáltuk, jobb-e a drágább füzet, és silányabb-e az olcsóbb

Papírboltokba, nagyáruházakba látogattunk el, megnéztük az árakat, firkáltunk tollakkal, irkáltunk füzetekbe. És most megmutatjuk az eredményt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Bár az időjárás az októbert idézi, még közel négy hét van az iskolakezdésig (hogy szeptember 1-jén, pénteken mi a csudának berángatni a gyerekeket, azt csak a felsőbb hatalmak tudják). A hipermarketekben már a július végi kánikulában hátsóbb polcra pakolták a medencéket, strandszékeket, és megjelentek a füzetek, tollak, hegyezők, iskolatáskák.

Míg a lányaim iskolások nem lettek, nem értettem, miért jó a nyár kellős közepén, a negyven fokban a szeptemberi tanévkezdéssel frusztrálni a szülőt s a gyereket, de később rájöttem: jelentős könnyebbséget jelent, ha nem egyszerre vesszük meg a tanszereket, hanem két hónapra elosztva, több tételben.

Merthogy az iskolakezdés nem olcsó mulatság, több tízezer forintot hagyunk a boltokban, mire szeptember 1-jén gyerek hátára kerül a szépen bepakolt új iskolatáska. Még úgy is nagy ez az összeg, hogy a tankönyvekért nem kell fizetni.

Ötvenezerből tán kijön

„A kisfiam másodikos. Igyekszem ötvenezer forintból kihozni a tanévkezdést. Sajnos, új táska is kell, mert kiderült, hogy gerincferdülése van, ezért olyat kell beszereznem, amit húzhat maga után. Szerencsére találtam tízezer forint körül” – mondta kérdésünkre az egyik édesanya, aki a kisfiával válogatott az egyik papírboltban.

Elárulta, hogy sok mindent használtan vett meg tavaly. Idén erre nincs szükség, mert sok mindent sikerült megőrizni. Most listával érkezett, amit a tanító nénitől kapott. „Ez a Progresso ceruzakészlet négyezer forint felett van. Nem tudom, miért kell ilyesmi egy másodikos gyereknek” – jegyezte meg. Szerencsére a kis üzletben olcsóbban megkapta, mint ahogy a hipermarketben látta, de így is közel 3700 forintot fizetett csak a ceruzáért.

„A fiammal együtt vásárolunk, ő döntheti el, milyen tanszereket szeretne. Persze, csak bizonyos kereteken belül, azaz én mutatom meg, mely termékek közül választhat” – tette hozzá az anyuka, aki egy nagy halom füzettel, ceruzákkal, tolltartóval távozott. No meg a listával, aminek a már meglévő tételeit akkurátusan kipipálta.

Az a bizonyos lista

A helyzet szinte minden szülő számára ismerős. Sok anyuka, apuka, nagyi járja ilyen listával a boltokat augusztusban. (Ennek messze rosszabb verziója, amikor nyáron nem érkezik meg a lista, és jöhet a vesszőfutás szeptember elején, amikor „sajnos, elfogyott, két hét múlva érkezik, ha a nagyker szállít még egyáltalán”.)

A „listások” helyzetét megkönnyítendő, több üzletben előre készülnek a tanszercsomaggal. Természetesen nem saját kútfőből, hanem az iskolák jelzései alapján.

„Elsőtől ötödikig állítunk össze tanszercsomagot. Sajnos, már tavaly is sok megmaradt, mert úgy tapasztaljuk, hogy a szülők amit lehet, tartalékolnak, vagy akciósan vesznek meg a nagyáruházakban, és csak azért jönnek be, amit ott nem kapnak meg.

A hipermarketekkel mi nem tudunk versenyezni. Nem tudom, mi lesz ezzel az ágazattal – július elsejétől a papír után jelentős EPR-díjat kell fizetnünk. Hogy csak egy példát mondjak: irodai papír esetében a terhelés 19 Ft/kg helyett 128 Ft/kg lett. Ez még jobban megdrágítja a papítermékeket” – panaszolta a Holiday G+G Kft. munkatársa.

iskolakezdes2_190815

Mennyi is az annyi?

Hogy mekkora pontosan az áremelkedés? Ezt nehéz megmondani, hiszen a gyártók sem egyformán emelték az áraikat. Az sem elhanyagolható tényező, hogy mekkora kedvezményt ad bizonyos mennyiségen felül a gyártó az eladónak, aki rendszerint továbbadja ezt a kedvezményt a vásárlónak – tudtuk meg az írószerüzletben.

A kisebb boltok ezen felül is igyekeznek akciókat nyújtani, hiszen csak így tudnak versenyben (és talpon) maradni. Van, aki tíz százalékos engedményt ad a végösszegből, vagy a hipermarketekben drágábban kínált eszközöket adja olcsóbban. Jelentős érv a „kicsik” mellett, hogy segítenek a csomagok összeállításában is (amit, ugye, a hipermarkekben nem várhatunk el, de nincs is olyan eladó, aki igazából értene hozzá).

A nagyáruházak ugyanakkor a hűségkártyásaiknak kínálnak jelentős kedvezményeket, és van olyan hálózat is, ahol az egyik tanszergyártó termékeit a nagykereskedelmi árnál is olcsóbban adják – ami nagy felháborodást keltett nemcsak a kiskereskedők, hanem a nagykerek körében is. A szülőknek viszont jól jön.

De drága az iskolatáska…

Ami viszont kevésbé jön jól, az az, hogy papírfélék, tollak, ceruzák mellett a táskák ára is nőtt. Nem is akárhogy. „Ez a táska tavaly 23 ezer forint volt, most 32 ezer, ugyanis a gyártó nagyon nagyot emelt” – mutatott az eladó hölgy az egyik divatos, jó minőségű anatómiai táskára. Persze, van olcsóbb is, de aki látott már kisgyereket a füzetek, könyvek súlya alatt görnyedezni, az inkább megveszi a gerinckímélő darabokat, kerül, amibe kerül.

Térjünk vissza a táskáktól a füzetekhez. Egy másik papírboltban konkrétabb adatot is kaptam, már ami a drágulást illeti. „Szerintem legalább 20 százalékkal emelkedett a papírfélék ára” – csóválta a fejét a Fortuna papírbolt  munkatársa. Ő is azt tapasztalja, hogy sokan egyszerre csak keveset vesznek, inkább többször is jönnek a nyár folyamán. A táskák területén nem lát drágulást, a tollak, ceruzák vonalán viszont igen. Persze, itt is nagy a szórás, van toll 120 és 1200 forintért is.

Érdekes kérdés, hogy vajon olcsóbb-e a nagyáruházakban kínált, mint a papírboltokban fellelhető füzetek, tollak ára. Több órát töltöttem el az üzletekben, jegyzeteltem, osztottam szoroztam, és bármilyen meglepő, nem találtam markáns eltérést. Ennek egyik oka a fent már említett bőséges kínálat: a hipermarketben és a papírboltban is lehet választani pénztárcánknak megfelelőt.

Olcsó húsnak híg a leve – vagy mégsem?

Ha ugyanazon gyártó termékeit nézzük, se olyan hatalmas az eltérés: az Ico Signetta toll és az Ico HB ceruza ugyanannyiba került a Tesco áruházban, mint a papírboltban (pár forint volt csak a különbség). A spirálfüzet sem volt olcsóbb mondjuk a Lidl-ben, mint a városközponti írószereseknél, igaz, a nagyáruházban kaphatónak díszesebb volt a fedele. (Elvileg ebben a kategóriában az árat illetően Tesco-s spirál nyert, csakhogy az csupán 60, és nem 70 lapos…)

Az üzletek árai közt tapasztalható eltérésnél sokkal fontosabbnak tartom az ár/minőség egyensúlyát. Vajon a drágább füzet tényleg jobb is? Vagy csak a szép fedelet kell megfizetni? Ahol jártam, vásároltam egy-két kockás (pardon: négyzetrácsos) füzetet. Nem a dizájnos, fényes nyomott borítós, hanem az egyszerűbb fajtából.

Kíváncsi voltam arra, hogy az árban megmutatkozó jelentős eltérés a minőségben is látszik-e. A válasz egyértelműen igen.

 

A puding próbája 

A legolcsóbb füzetet 55 forintért vettem a Lidl áruházban (a Tesco-ban volt ennél olcsóbb is, de csak hűségkártyával adtak rá akkora kedvezményt, hogy a dobogó első helyén végezzen, így ezt nem számítom).

A horvát gyártmányú (MAR-MAR d.o.o.) kockás füzetnek vékony lapjai, alig látható margója, elmosódó, halvány csíkozása van, a papírján csúszik a ceruza, és ha rányomom (márpedig a gyerek is rányomja), át is üt a lap túloldalára, sőt, a többin is nyomot hagy.

A Tesco-ban 229 forintért vett magyar ICO füzet volt a legdrágább (a nem dizájnos feldlapúak közül, az általam megnézett helyeken). A különbséget zongorázni lehetne. Határozottan kivehető négyzetrácsok, erős margó, vastag, nem csúszós, hanem puha tapintású papír. Ugyanaz a grafitceruza is sokkal szebben fog rajta.

Kollégám le is fotózta, a különbség még a fényképen is jól látható:

Most írhatnám, hogy azért jó a sünis füzet, mert hazai, de a helyzet az, hogy már nem tudni, melyik füzet itthoni gyártmány és melyik nem az, ugyanis a horvát MAR-MAR-t és az ICO-t kivéve nem a gyártót, hanem a forgalmazót tüntették fel az általam vásárolt füzetek  hátoldalán.

Ebből tehát nem érdemes kiindulni. Lapozzunk inkább bele a füzetbe, tapogassuk meg, sőt, amiből nagyobb tétel kell, vegyünk egyet-egyet, és próbáljuk ki otthon. Hosszú távon megéri.

 

 

 

Fotó: Ádám Katalin, Szűcs Gergely, ÉrdMost archív, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email