gólya nyitó

Kirepültek és készen állnak a messzi útra Ófalu kis gólyái

gólya nyitó

Kirepültek és készen állnak a messzi útra Ófalu kis gólyái

Újabb gólyapár letelepedését készíti elő az Érd - Óváros ÉRTÉKŐR csoport.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Amikor tegnap éjszaka körbelőtte az ég villámaival városunkat, és lehetetlenné vált semmiről se tudva aludni, eszembe jutottak az ófalusiak féltett és szeretett gólyái. Vajon ott kuporognak vihar idején a villanypózna tetején? És nem félnek?

Egy madarász barátom azt mondta, nehéz ugyan ilyenkor megfigyelni őket, de az biztos, hogy a nagy vihar még az öreg madarakat is megkínozza. A fiatalok ugyan ilyenkor már tudnak repülni, de sokáig még visszatérnek éjszakázni a fészekhez. A villámok és az erős, viharos szél nagyon veszélyes rájuk, ilyenkor lelapulnak és várják a végét.

Az érdi gólyapár idén már harmadszor fészkel a Hamzsabég térhez közel egy villanyoszlop tetején. Lelkes rajongó-féltő-óvó táboruk van az Érd – Óváros ÉRTÉKŐR csoportban, Madarász Ildikó, a csoport egyik mindenese heti egy-két alkalommal előáll egy „Gólya-hírrel”, és bejegyzéseit sokan követik. (Köztük az igen közel lakó polgármester és felesége is.) Ezekből is látszik, hogy idén, a korábbi évekhez képest hetekkel előbb érkeztek, ők tudják csak, mi késztette őket indulásra a telelő helyükön.

„Kis tatarozás után fészkük már készen is állt a családalapításra – meséli Ildikó. – A fiókák valamikor májusban keltek ki. Sokáig a fészek takarásában voltak. Eleinte csak ketten látszottak. Több hét telt el, mire a harmadik is biztosan kivehető volt. A szülői gondoskodásnak köszönhetően szépen fejlődnek. Már egy ideje naponta többször is kirepülnek a fészekből – pár napja a kicsi is – de eleséget még a szülőktől kapnak.”

Szüleikhez hasonlóan néhány hete meggyűrűzték őket is, így nyomon követhető, merre járnak. Nem biztos, hogy jövőre is látjuk őket, mert a fiatal gólyák 3-5 éves koruk körül kezdenek el költeni, és egy részük addig nem is tér vissza a szülőföldjére. Kóbor fészekfoglalók azonban rendszeresen köröznek a fészek felett, és Ildikó megfigyelte, hogy a madárpár ilyenkor hangos kelepeléssel zavarja el a betolakodókat.

Az érdiek szívükbe fogadták az ófalui gólyapárt, nevet is adtak nekik: Kelep és Kamilla. Fiókáik neveire közösségi szavazást írtak ki, és a legtöbb szavazatot a Pelyhes, a Kecses és a Vándor nevek kapták – bár fölmerült például a Krenya és a Snöci is. Fejlődésüket élénk figyelem kíséri, például egy július 14-i „Gólya-hír” szerint akkorát nőttek, hogy „alaposan szemügyre kell venni őket ahhoz, hogy meg tudjuk különböztetni a fiókákat a szülőktől, hiszen majdnem ugyanakkorák. Árulkodó jel, hogy a csőrük és a lábuk még nem piros. Mind gyakrabban nyújtóztatják szárnyukat, felugorva a fészekből, készülnek a repülésre. A büszke gólyamama/papa valamelyik szomszédos ház tetejéről figyeli őket. Néha kelepel, mintha megdicsérné vagy instruálná egyre ügyesedő fiókáit. Volt olyan is, hogy együtt gyönyörködtek a jól sikerült fészekaljban.”

Tíz nappal később pedig már szinte készek lettek az önálló életre, és az is kiderült, hogy a magyarok kedvenc nagy madara bizony próbára teszi a környékén lakók tűrőképességét.

„Lassan elérkezik az ideje, hogy Pelyhes, Vándor és Kecses elhagyja a „mama-hotelt” – írta bejegyzésében Mészáros Ildikó. – Ehhez sok mindent megtanultak a gólyaiskolában. Szobatiszták lettek, aminek az alattuk lévő felületek látják a kárát. Már nem igénylik a szülői felügyeletet és a pépes ételt. Gólyamama és -papa csak leteszik az eleséget és továbbállnak, a fiatalok önállóan falatoznak. Ügyesen rendezgetik a tollazatukat és a fészek kilazult gallyait. Tornából is jeleskednek. Kitárt szárnyakkal egy-egy pillanatra sikerül elrugaszkodniuk a levegőbe, majd visszahuppannak. Legújabb tudományuk a kelepelés. Ezt szeretik a kora reggeli órákban gyakorolni. Eleinte bátortalanul ment. Minap azonban elzavartak egy felettük köröző idegen gólyát.

Ma izgatott kelepelésre ébredtünk. Ezzel adták tudtára a környék lakóinak, hogy megkezdték a gólya-érettségire való felkészülés utolsó stúdiumát. Először a legügyesebb fióka repült át a közeli háztetőre. Nem sokkal később a másik landolt billegve mellette. Kistestvérük megszeppenve figyelte a történéseket. Akkor nyugodott meg, mikor újra hárman voltak a fészekben. Még párszor gyakorolták a leckét, aztán elégedetten pihentek.

Ha így megy tovább, rövidesen csatlakozhatnak a mezőn bogarászó szüleikhez, hogy megkeressék maguknak az ennivalót. A nemrég levágott gabona tarlója terített asztalt jelent számukra. A bőséges eleség és kellő idő a repülés gyakorlására reményteli alap a nyár végi nagy útra.”

Bár Érdre kikerült a „megtelt” tábla, a gólyákra ez nem vonatkozik. Az Értékőr csoport lelkesedése oly kitartó, hogy fölmerült, műfészek állításával újabb gólyacsaládnak biztosítsanak lakhelyet, mondta el Mészáros Ildikó. Egy csoporttag ki is szemelte a Mecset csárda melletti réten álló, használaton kívüli villanyoszlopot.

A helynek több előnye is van. Nem áll fönn áramütés veszélye, a fészek alatt kész leszállópálya biztosítaná az új szaporulat számára a gyakorlás lehetőségét, és közel az ártéri békás-egeres terülj asztalkám. Ráadásul a gáton sétálók számára is jól megfigyelhető a fészek.

El kellett azonban rendezni a jövendőbeli lakók számára a tulajdonviszonyokat is.

„A polgármester úr közbenjárásával és a Vagyongazdálkodási osztályvezető, dr. Fiam Ildikó által megkaptuk a gólyakosár állításához való tulajdonosi hozzájárulást. Így leírva egyszerűnek tűnik a dolog – fűzi hozzá Mészáros Ildikó -, de nem volt az. Az osztályvezető asszony kiderítette, hogy az oszlop ugyan önkormányzati területen áll, de az ELMŰ a tulajdonosa a vezetékjog miatt. Egy vidéki hálózatépítő cég telepítette, a gátőrház árammal való ellátásra, később azonban másik vezeték vette át a szerepét. Az ELMŰ jogutódjával, az E-onnal már nehezebb dolgom volt. Időközben átalakult a tulajdonosi szerkezet, és a hálózatépítő vidéki céget nehéz volt elérni. Ők visszapasszolták a tulajdonosi hozzájárulás kiadását az önkormányzatnak. Innen már gyorsan ment, hála dr. Fiam Ildikónak és a polgármester úrnak.”

 

A gólyakosár egyszerű szerkezet: kell egy fémből készült kerek alap, amit az oszlopra erősítenek. Ez azután néhány gallyat, ágat beletűzve vonzó lehet a fészekrakó gólyák számára, olvasható a Magyar Természetvédelmi és Madártani Egyesület honlapján. A kihelyezésre alkalmas időszak szeptembertől márciusig tart, amíg a madarak délre vonulnak.

A gyűrűzést végző madarász szerint a gólyakosár bekerülési költsége manapság százezer forint körül van. Felajánlotta, hogy utánajár, van-e kedvezőbb árú megoldás, erről a nyár végén egyeztetnek vele. Az Értékőr csoport közössége nyitott arra, hogy adományokból teremtsenek otthont egy újabb gólyacsaládnak – az első 20 ezer forintos felajánlás már meg is érkezett. A gyűjtést ősszel kezdik, és ha minden jól megy, tavasszal új vonzó kosár várja az új gólyapárt, amely megtiszteli városunkat azzal, hogy itt alapít családot.

Fotó: ÉrdMost archívum, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email