klimapark4AK_230723.jpg

Vasárnap sem pihentek az érdi környezetvédők

klimapark4AK_230723.jpg

Vasárnap sem pihentek az érdi környezetvédők

A táblákra ráfért festés, a mezítlábas ösvényre pedig a takarítás. Mindezt önkéntes munkában végezték el az ÉrdKöVe tagjai.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kellemes, langymeleg volt a kora vasárnap délelőtt Fenyves-Parkvárosban, Érd klímabarát parkjában, ahol az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület (ÉrdKöVe) önkéntesei dolgoztak.

A Darukezelő utca e részén egykor egy üdülő állt. A területet benőtték a növények, ellepte a szemét.  Megszületett az ötlet, hogy itt akár közpark is épülhetne, és mivel közben elkészült a város klímavédelmi stratégiája, olyan területet alakítottak ki, ahol a növényzet és az állatvilág ellenállóbb a klímaváltozás hatásaival szemben, és ahol a pihenés mellett mi, emberek rácsodálkozhatunk a természet sokszínűségére, és megtanuljuk meg is őrizni azt.

Érd klímabarát parkja az átadás után (archív)

A klímabarát parkban sün-otthonok, darázsgarázsok, gyíkvárak, békabarlangok, madárodúk, etetők, itatók védik és szolgálják az állatokat. Ezek megóvásáról időről időre gondoskodni kell, és a feladatot az ÉrdKöVe rendszeresen felvállalja. Legutóbb júniusban takarítottak a területen.

Július 23-án a fatáblák oszlopait, tetejét festették le. Mint S. Bitskey Kata, az egyesület fenntarthatósági szakértője az ÉrdMostnak lemondta, környezetbarát festéket választottak erre a célra.

„A festés mellett a mezítlábas ösvényt takarítottuk és gyomláltuk ki” – tette hozzá Kata, aki nagyon örült annak, hogy ezen a meleg nyári napon tíz önkéntes összegyűlt, hogy a vasárnap délelőttje feláldozásával szebbé tegye a parkot.

Augusztusban lesz még egy alkalom, akkor a kicsit billegő, mozgó táblákat csavarozzák vissza. A klímapróbához kapcsolódó állomások kis tábláit is megviselte az idő, ezeket is szeretnék lecserélni.

A rovarhotelek, odúk jó állapotban vannak, láthatóan az állatok vigyáznak a lakhelyükre – nevetett Kata, aki nagy örömmel tapasztalja, hogy sokan szeretik, használják a parkot, és nagyon jók a hozzájuk érkező visszajelzések is.

 

Fotó: Ádám Katalin, ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email