klimapark_takaritas

Szorgos kezek takarították ki a klímaparkot

klimapark_takaritas

Szorgos kezek takarították ki a klímaparkot

Az Érdi Környezetvédő Egyesület tagjai valamint önkéntesek tisztították meg a területet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Amit használunk, arra időként oda kell figyelni, rendbe tenni, szépíteni. Így van ez Érd egyetlen klímaparkjával is, amely a Darukezelő utcában található. Sokan keresik fel ezt a páratlan szépségű helyet, amelyre vigyáznak is az érdiek, de azért időt és energiát kell arra fordítani, hogy ez szép maradjon.

Az Érdi Környezetvédő Egyesület szívén viseli a park sorsát, odafigyel arra, hogy rendezett környezet fogadja azokat, akik szeretnének itt kikapcsolódni egy picit.

„Szerencsére sokan használják a parkot, így azért akad egy kevéske hulladék, amit össze kell szedni, továbbá a természet is megteszi a magáét, például a mezítlábas tanösvényt és környékét kell megtiszítanunk a gyomtól”

– hangsúlyozta S. Bitskey Kata, az egyesület fenntarthatósági szakértője.

Sajnos a vandalizmus is megjelent a területen, hiszen a tudáspróbához kapcsolódó táblák közül néhányat megrongáltak, így ezek  javításra, rosszabb esetben cserére szorulnak. Emellett az időjárás sem kímélte az eszközöket, így van tennivaló bőven, hogy folyamatosan szép legyen a park.

A korábbi alkalmakhoz képest szerencsére sokkal kevesbb hulladékot tudtak összegyűjteni a nap folyamán, ami azt is jelenti, hogy összességében környezettudatosabbak azok, akik kilátogatnak ide. Az egyesület ennek ellenére fontolgatja a hulladékgyűjtő edények kihelyezését.

„Eddig azt gondoltuk, hogy az „amit hoztál, vidd is haza” elv jó irány lehet, de rájöttünk, hogy ezt megtanítani az embereknek hosszabb folyamat, így egyelőre amellett vagyunk, hogy legyen lehetőség helyben összegyűjteni a keletkező hulladékot”

– tette hozzá a szakember.

A egyesület a klímparkkal alapvetően az edukációra, a tanításra helyezi a hangsúlyt. S. Bitskey Kata szerint fontos megmutatni, hogy a klímaváltozáshoz hogyan lehet igazítani az életmódunkat. Így a park további fejlesztése is ezt segíti majd, hiszen a tudáspróbához hasonló egyéb elemeket terveznek telepíteni a jövőben.

A takarítás mellett most felmérték a károkat, megnézték a tagok, mire van itt szükség, így a munka folyatódik. Rendszeressé válnak ezek az akciók, hiszen legközelebb július második felében lehet erre számítani, illetve augusztus közepén is szorgos kezek szépítik majd a parkot.

fotó: Gárdos Attila

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email