rendorseg_DomonkosBalint

Tragédia: kollégáját próbálta menteni a mérgező aknából

rendorseg_DomonkosBalint

Tragédia: kollégáját próbálta menteni a mérgező aknából

Főnöke utasítására cselekedett, de majdnem belehalt a mentésbe.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Még 2020. június 26-án reggel – főnöke utasítására – egy 69 éves férfi egy 25 m³-es, földbe süllyesztett, benzintároló fekvőtartályba mászott le, hogy felhozza az ott korábban rosszul lett és a mérgező anyagoktól meghalt kollégáját – írja a police.hu.

Ő is belélegezte az aknában felgyülemlett benzolt, alifás szénhidrogén vegyületeket és szén-monoxidot. Enyhe mérgezést szenvedett és elájult, miközben végrehajtotta munkáltatója parancsát.

A szakértői vélemény alapján az érdi töltőállomás akkori ügyvezetője megszegte a munkavédelmi törvény több követelményét, amely hozzájárult a tragédiához. A cég nem foglalkoztatott munkavédelmi szakképesítéssel rendelkező szakembert, így nem volt a töltőállomáson olyan ember, aki a tartályba való leszállás veszélyeit és a biztonsági követelményeit ismerte volna.

Nem biztosított egyéni védőeszközöket, speciális légzésvédő nélkül pedig még mentésnél sem lett volna szabad a tartály belsejébe lemenni.

Az életben maradt dolgozó enyhe fokú mérgezése, továbbá az oxigénhiány miatti eszméletvesztéssel járó állapota 8 napon belül gyógyuló, ám fennállt a reális veszélye a ténylegesnél súlyosabb, 8 napon túl gyógyuló súlyos mérgezés, vagy fulladásos halál bekövetkezésének.

Az igazságügyi szakértő szerint az akkori ügyvezető, mint munkáltató foglalkozási szabályt szegett, ezzel mindkét áldozat életét, testi épségét közvetlenül veszélyeztette, az 54 éves férfi halálát okozta. Ráadásul a mentés megkezdése előtt nem hívott mentőt, amivel saját és másik két munkavállaló életét is veszélyeztette.

Az akkori cégvezető a terhére rótt bűncselekményt tagadta, a gyanúsítás ellen panasszal élt.

Védekezésében elmondta, hogy nem érzi magát felelősnek a történtek miatt, sőt az élete kockáztatásával próbálta megmenteni beosztottja életét.

Az Érdi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a 78 éves férfival szemben a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait átadta az ügyészségnek.

fotó: pixabay.com

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email