kemenysepro_pixabay_erdmost

Az okos ember nyáron seperteti a kéményt

kemenysepro_pixabay_erdmost

Az okos ember nyáron seperteti a kéményt

Ne várjuk meg a fűtési szezon kezdetét a tüzelőberendezések felülvizsgálatával!

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A nyár beköszöntével megpihennek a kazánok, kályhák, radiátorok és kémények, ami jó alkalom arra, hogy ellenőriztessük a lakásunk fűtési rendszerét.

Mégis, ahogy Csámpai Attila a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az Érd FM-nek fogalmazott: „jó magyar szokás szerint sokan akkor szokták felülvizsgáltatni ezeket az eszközöket, amikor már bekövetkezett a baj, vagy amikor épp kezdődik a fűtési szezon”.

Már csak azért is érdemes a nyári hónapokban megejteni az ellenőrzést, mert ilyenkor sokkal könnyebben találhatunk szakembert. A kontroll során a kéményseprő nem csupán a kéményeket, hanem a hozzá tartozó fűtési berendezést is átvizsgálja, illetve ha van a háztartásban szén-monoxid érzékelő, úgy arra is rá fog pillantani – tette hozzá Csámpai.

A szóvivő emlékeztetett rá, hogy immár évek óta nincs kötelező kéményellenőrzés a családi házaknál, lakásoknál, vagyis a kéményseprő csak akkor jön ha hívjuk. Magánszemélyeknek az időpontfoglalás, a kémény ellenőrzése, és ha szükséges, a tisztítás is ingyenes. Lakhelytől függ, hogy egy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik-e el a feladatot.

A kemenysepres.katasztrofavedelem.hu-n az irányítószám megadásával nézhetjük meg, hogy ki az illetékes a településen. Mi egyébként megnéztük, és ez alapján az érdi magánszemélyeknek a katasztrófavédelem munkatársai végzik el ezt a munkát. Ugyanitt tudunk időpontot is foglalni, valamint egyéb hasznos kérdésekre is választ kaphatunk.

Csámpai Attila elmondta, fontos a fűtési berendezések, rendszerek ellenőrzése, hiszen az intenzív használat során – főleg a szilárd tüzelésű berendezéseknél – a kéményben rengeteg korom, kátrány le tud ragadni, ami sok gondot, sőt akár tragédiát is okozhat később. Az égéstermék visszaáramolhat, és akár a a kémény is kigyulladhat.

Fotó: Freepik, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email