semmelweis_nap_2023_erdmost

Gasztroenterológust, nőgyógyászt, diabetológust ma felvennének, ha lenne

semmelweis_nap_2023_erdmost

Gasztroenterológust, nőgyógyászt, diabetológust ma felvennének, ha lenne

A nehézségek ellenére az egészségügyi dolgozók továbbra is kitartanak, hangzott el az érdi Semmelweis-napi ünnepségen.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Július elseje, mint a magyar egészségügy napja 1992 óta ünnep Magyarországon. 2011-től pedig már munkaszüneti napnak is számít az egészségügyi dolgozók számára.

Bárány Zsolt, a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény főigazgatója az ÉrdMost kérdésére úgy fogalmazott, noha lehet, volt idő, amikor ezen a napon csak úgy rutinszerűen köszöntötték az orvosokat, ápolókat. Azonban az elmúlt esztendők nehézségei, mint például a koronavírus-járvány, az energiaár robbanása vagy épp az egészségügyi szolgálati jogviszony ügye mind-mind komoly kitartást igényelt az ágazatban dolgozók részéről.

„Ezért egyáltalán nem közhely, hogy most megköszönjük a kollégák erőfeszítéseit.”

A szóbeli elismeréseken túl, a helyi Semmelweis-nap régi hagyománya, hogy virággal és oklevéllel köszöntik a törzsgárda tagokat, vagyis azokat, akik már legalább 5 éve Romicsban dolgoznak.

„Jól eső érzés, hogy elismerik a munkámat” – árulta el Ferencz Mónika, az egyik kitüntetett.

Az intézményvezető főnővér helyettes például már 15 éve az érdi szakrendelő munkatársa, ami nem véletlen, hiszen szereti a hivatását és szeret a Romicsban dolgozni.

„Rengeteg szépsége van, sok pozitív dolgot kapsz tőle. Látod ha jót tettél valakivel, mert jobban érzi magát. Amikor hazamész és este visszagondolsz rá, akkor örömmel tölt el, hogy tudtál rajta segíteni.”

– fogalmazott.

Ennek ellenére a problémákat is érzékeli, és leginkább az utánpótlás hiányától tart.

A főigazgató szerint egyértelmű, hogy a közegészségügy alulfinanszírozott, ami látszik a kórházak adósságállományának „rakéta jellegű növekedéséből”. És ez nyilván a járóbeteg szakellátókat is érinti, az ő lehetőségeik is csökkenek.

Másrészt, orvoshiány van. Bárány Zsolt felidézte a Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettesének néhány nappal ezelőtti kijelentését, miszerint a jelenlegi közellátás fenntartásához akár elegendő is lehetne a hazánkban nyilvántartott 39 ezer orvos, de csak úgy, ha valamennyien teljes munkaidejükben, azaz 8 órában az állami intézményekben gyógyítanának.

Hangsúlyozta, ez Érden is gond. Hiszen amilyen jól áll a Romics a műszaki felszereltség, olyannyira nehéz a helyzet az állomány tekintetében.

„Jó néhány gasztroenterológust, nőgyógyászt vagy diabetológust azonnal fel tudnánk venni, ha lenne. De nincs!”

Bárány Zsolt kiemelte, amíg a szakdolgozók létszáma és életkora rendben van, addig a szakorvosok több területen is hiányoznak. Ráadásul sok a nyugdíjas, illetve a 60 év feletti köztük. Vagyis az egy újabb kihívás lesz, amikor nyugállományba vonulnak.

Ugyanakkor a főigazgató pozitívumként említette, hogy júliustól 18 százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók bére. És úgy véli, az is megnyugvással töltheti el a Romicsban dolgozókat, hogy nemrégiben kiderült, nem államosítják az intézményt. Jóllehet Bárány zárójelben hozzáfűzte: egyelőre.

Fotó: ÉrdMost/Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email