muzeumokejszakaja6_230628.jpg

A varázslatos Latin-Amerikába repíti vendégeit Pál János

muzeumokejszakaja6_230628.jpg

A varázslatos Latin-Amerikába repíti vendégeit Pál János

A festőművész egzotikus világából a Múzeumok Éjszakáján kaptunk ízelítőt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Múzeumok Éjszakáján különleges kiállítás nyílt a Magyar Földrajzi Múzeum tetőterében, ahol Pál János a színes festményein, letisztult rajzain keresztül kalauzol minket Dél-Amerikába. A kiállítás novemberig látható.

„Azt szeretnénk bemutatni, mennyire színes, sokrétű és izgalmas ez a terület. János szabad kezet kapott, ő válogatta ki a kiállításra szánt alkotásait” – magyarázta az ÉrdMost-nak Fekete-Mácsai Anetta igazgatóhelyettes.  Mint mondta, 2004-ben már volt itt kiállítása a művésznek, és azóta megmaradt a kapcsolat. Pál János folyamatosan készít grafikákat, rajzokat a múzeumnak, most pedig megérett az idő egy második kiállításra.

Telt házas kiállításmegnyitó

Pál János gyermekkori álma volt, hogy eljusson Latin-Amerikába, amelynek természeti képe, népe, kultúrája és művészete egy életre rabul ejtette.

Pál János rendszeresen visszatér az általa annyira szeretett Latin-Amerikába

Sikerült ötvöznie a művészet és a természettudományok iránti szeretetét. 1970 óta illusztrál tudományos és ismeretterjesztő kiadványokat készített, majd a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa lett. Dolgozott Mexikóban, Brazíliában és persze festett – tájakat, embereket, állatokat, növényeket. Több kiállítása volt itthon, ahogy Lisszabonban, Mexikóvárosban, Valladolidban, Pachucában is.

„A képek részben kint készültek. De ne úgy képzeljék, hogy odaállok a festőállvánnyal. Vázlatokat csinálok, odaírom a színeket, és így készül később a kép. Rengeteget fotózok, és diafilm alapján is dolgozom” – válaszolta kérdésünkre Pál János. Akinek bőven vannak még tervei, jövőre Ecuadorba utazik, az eucharisztikus kongresszus apropóján.

A képek meghozzák a kedvet az utazáshoz…

Arra a kérdésre, hogy mi a kedvenc latin-amerikai városa, rávágta: Mexikó. „Első szerelmem Brazília volt, de Mexikóba jutottam el hamarabb, és sokszor meg is fordultam ott. Olyan ország, ahol minden élőhely és klíma képviselve van, a trópusi esőerdőtől a magashegyi tundráig” – felelte mosolyogva a művész.

 

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email