kozgyules2_BA_230622.jpg

Maradnak a kukásautók, és az ÉTH dolgozói is

kozgyules2_BA_230622.jpg

Maradnak a kukásautók, és az ÉTH dolgozói is

A MOHU égisze alatt, de továbbra is az ÉTH szállítja majd a szemetünket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tucatnyi előterjesztésről szavaztak a képviselők Érd Megyei Jogú Város júniusi testületi ülésén. Ami ritka, hogy a döntések különösebb vita nélkül, egyhangúlag születtek, az indulatos adok-kapok helyett a konstruktív párbeszéden volt a hangsúly.

Szemét

Több fontos kérdést is érintettek egyes napirendi pontokkal összefüggésben. Ilyen volt például a szemétszállítás, itt fontos változások várhatók napokon belül. Mint ismeretes, a hulladéktörvény módosítása értelmében július 1-től működésbe lép a koncessziós rendszer: a települési hulladék gyűjtése és átadása a következő 35 évben a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. feladata lesz.

kukasauto_210202
Archív (Fotó: ÉrdMost)

Bács István (Fidesz-KDNP) kérdésére Csőzik László polgármester összefoglalta, mire is számíthatnak az érdiek az átállás következtében:

Mint mondta, a szolgáltatások színvonala várhatóan nem változik, sőt remélhetőleg javulni fog, azon szolgáltatásokat, amelyeket az ÉTH és a hulladéktársulás eddig nyújtott, továbbra is biztosítani fogja.

Ahol eddig az ÉTH szállította el a szemetet, ott várhatóan nem lesz változás, azt továbbra is az ÉTH munkatársai viszik el.

A hulladékudvar megmarad, ahogy a Zöldhatár Kft. szolgáltatásai sem változnak. Ezeket a MOHU átveszi, sőt a Zöldhatár tekintetében közös fejlesztésben is gondolkodnak.

Várhatóan az önkormányzati társulások is fennmaradnak, hiszen az önkormányzatok kontrollszerepet töltenek be a korábbi közszolgáltatók, a jövőben a MOHU alvállalkozói felett. Ezt a városvezető nagyon fontosnak tartja, és lobbizott is ennek érdekében.

hulladek13_balogha
Archív (Fotó: Balogh Alex)

Az is fontos, hogy a szemétszállításban továbbra is a már meglévő eszközparkot használják majd. Nincs tehát szó arról, hogy a MOHU kukásautókat vásárolna, és egy az egyben átvenné ezt a szolgáltatást. Ez jó hír, hiszen Érden jól működött, jól működik a már bevált hulladékszállítási rendszer.

Pumukli

A közgyűlés tulajdonosi hozzájárulást adott a Pumukli Német Nemzetiségi Óvoda részére annak érdekében, hogy energetikai felújítást végezhessenek az óvoda épületén. A Pumukli májusban 10,6 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el. Fenti összegből hőszivattyút és napkollektort szerelnek be.

Bács István (Fidesz-KDNP) a napirendi pont kapcsán kérte a polgármestert, számoljon be arról, hogy áll a Pumukli tervezett tornaszobája.  Ugyanis a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. tavaly a fenntartó Német Nemzetiségi Önkormányzat részére 90 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított annak érdekében, hogy az óvodát tornaszobával bővítsék.

A polgármester elmondta, hamarosan kiírhatják a közbeszerzést a kivitelezésre. Az ingatlanrészt úgy tervezték meg, hogy ráépíthető legyen, ha újabb forráshoz jutnak.

Kastély

Pozitív fejlemények vannak a Szapáry-kastély egykori gazdatiszti házával kapcsolatban is. Tudni kell, hogy az önkormányzatnak el kell végeznie bizonyos állagmegóvási és településképi munkákat a helyi védelem alatt álló épületen. A tanulmányterv (ami alapján elkészíthető a munkák kiviteli tervdokumentációja és ajánlattételi dokumentációja) már elkészült, a tervezésre a forrás is rendelkezésre áll a Modern Városok Program keretéből, de egy úgynevezett célokmány még szükséges ahhoz, hogy a voltaképpeni tervezés megkezdődhessen. Most döntés született a célokmányról is.

Archív (Fotó: Balogh Alex)

És ha már építkezés: újfent kiírják az Érdi Építészeti Nívódíjat. Pályázni a város közigazgatási területén megvalósult városépítészeti alkotással (épület, létesítmény, kertépítészeti terv stb.) lehet. Az vehet részt a pályázaton, aki a megvalósításban felelős tervezőként közreműködött. A kiírás és nevezési lap július 3-tól szeptember 15-ig beszerezhető a Főépítészi Főosztályánál, és letölthető lesz a város honlapjáról is.

A testület számos beszámolót elfogadott a júniusi ülésen, köztük az ÉRD-TÁVHŐ Kft., az Érd és Térsége Közműfejlesztési és Beruházási Önkormányzati Társulás, valamint az Érd és Térsége Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás és az Érd és Térsége Szilárd Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás beszámolóját.

A képviselők megszavazták azt is, hogy a közgyűlés a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság részére a helyi közbiztonságot érintő feladatok ellátására július 1.- december 31. közötti időtartamra 2 millió forint összegű támogatást nyújt.

Egy különleges helyzet is előállt a közgyűlésen: Simó Károly (Fidesz-KDNP) arra tett javaslatot, hogy a város induljon a Klímabarát Települések Szövetsége vízgyűjtő pályázati programján, melynek célja az azonos vízgyűjtő-területen elhelyezkedő települések együttműködésének ösztönzése és elősegítése, emellett átfogó szakértői támogatást is nyújtanak. Simó Károly azt javasolta, hogy Érd Diósddal, Tárnokkal és Törökbálinttal együttműködve induljon a pályázaton.

Mint a polgármester válaszából kiderült, Érd már be is adta a pályázatot: Biatorbágy, Százhalombatta, Sóskút, Pusztazámor, Tárnok és Érd fogott össze, a pályázat pedig a Benta tág vízgyűjtő területére vonatkozik.

„Mivel önrész és közgyűlési felhatalmazás ehhez nem kellett, a polgármesterek megegyeztek és beadták a pályázatot” – mondta Csőzik László. Simó Károly üdvözölte ezt a lépést és visszavonta előterjesztését, ugyanakkor kifogásolta, hogy a képviselők korábban nem kaptak tájékoztatást erről a lépésről.

benta
Archív (ÉrdMost)

Csőzik László elmondta azt is: nemsokára benyújtanak egy szintén önrész nélküli pályázatot a városközpontban található önkormányzati közületi épületek (Szepes, városháza, múzeum) energiahatékonysági korszerűsítésével kapcsolatban. Csak a tanulmánytervre pályázik a város, nem a megvalósításra.

 

Fotó: Balogh Alex, ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email