22_03_29_erdmost_nincskep

Ma este újra szúnyoggyérítést végeznek Érden

22_03_29_erdmost_nincskep

Ma este újra szúnyoggyérítést végeznek Érden

Érdemes kora este az irtás ideje alatt az ablakokat, ajtókat zárva tartani.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy településünk területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre. A védekezés időpontja: 2023. június 22. napján, napnyugta utáni órákban. Pótnapok: 2023.június 23-24. napjai, ugyanebben az időben. Az alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer, vagy Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó koncentrátum. A készítmény emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik” – adta hírül Érd Polgármesteri Hivatala.

Arra is figyelmeztetnek, hogy a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani, és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.

Fontos a kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

szunyogirtasarchiv_210610

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

A gyérítés folyamatos: a múlt héten a katasztrófa védelem irtást végzett a Duna-parti területeken, illetve a Záportározó környékén, a Sulák, a Sárd és a Nyárád utcában. De június első, illetve május utolsó hetében szintén volt egy-egy gyérítés a város különböző pontjain.

Szó nincs arról, hogy kivételeznének bizonyos városrészekkel (pl. Ófalu, Érdliget, Sulák-patak környéke), azért térneki vissza rendszeresen ide, mert a pangó vizek miatt rengeteg lárvatenyésző hely alakult ki, a kifejlett szúnyogok innen özönlik el a fél várost.

Az irtás során nem kell minden utcát végigjárni egy-egy városrészben, a szer, amit permetködként fújnak ki, jól terjed minden irányba. Előfordulhat, hogy a meghirdetett napon esik az eső vagy nagyon fúj a szél, ilyenkor nem marad el a gyérítés, pótnapokat végzik el azt.

szunyog_190723

Az irtás időpontjáról a méhészeket mindig jó előre értesítik annak ellenére, hogy napnyugatkor – amikor indul a szúnyogirtás – a méhek már a kaptárban vannak. A hasznos kis rovaroknak tehát nem esik bántódásuk. Ráadásul a méhészek többsége mezőgazdasági táblákon legeltet, nem pedig a települések belterületén.

A szúnyoggyérítési munkák elvégzésénél  a cél a környezet kémiai terhelésének csökkentése, és a biológiai kezelés növelése. Azonban egyedül a biológiai gyérítéssel a nagy szúnyogszámot csak kis mértékben lehet csökkenteni. Olyan természetvédelmi, illetve Natura 2000 területen, mint a Fundoklia-völgy tilos irtanunk.

Bár a szer emberekre nem veszélyes, de érdemes néhány óvintézkedést tenni:

–        a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni;

–        ma kora este javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni;

–        a gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni;

–        a kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A következő napokban figyeljük a szúnyogszám alakulását, az Önök bejelentéseit, és ahol szükséges, folytatjuk az akciót.

Jó hír, hogy eközben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is arról tájékoztatta az érdi önkormányzatot, hogy 2023. június 28-án, azaz szerdán a napnyugta utáni időszakban földi kémiai szúnyoggyérítést végeznek. Pótnapok: 2023. június 29-30, vagyis csütörtökön és pénteken lesznek.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság általi kezelés Érd Ófalut a Duna-parti területeket, illetve Érdligetet (Záportározó környékét Sulák, Sárd, Nyárád utca) érinti. Az alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer, vagy Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó koncentrátum.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email