petofikonyvtar6_230607.jpg

Meglepő titkokra bukkantak az érdi diákok

petofikonyvtar6_230607.jpg

Meglepő titkokra bukkantak az érdi diákok

Élettel telt meg a városi könyvtár, Petőfi bevonzotta a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Petőfi a placcon interaktív nyomozós játékot a Csuka Zoltán Városi Könyvtár munkatársai álmodták meg és indították útjára a Petőfi-emlékév apropóján. Június 7-én délelőtt izgalmas feladatokkal várták az érdi felsős és középiskolás diákokat, a felnőtteket pedig kvízzel és könyvtári ismertetővel.

A játékot a főtéren szerették volna megrendezni, de mivel lógott az eső lába, a könyvtár lett a kamaszok főhadiszállása, a felnőtteket pedig a főtéri gloriettben várták Sirhánné Varga Lilla igazgatóhelyettes és kollégái.

A könyvtári nyomozós játéknak több állomása volt, ahol játékos feladatokon keresztül olyan érdekességeket tudhattak meg a gyerekek Petőfi és Szendrey Júlia életéből, amelyek a tankönyvekből bizony kimaradtak.

Kevesen tudják például, hogy Petőfi és Arany legendás, nagy barátsága mindössze három évig, a költő-forradalmár eltűnéséig tartott. Hogy Andersen első magyar fordítója Petőfi hitvese volt. Ahogy azt a szomorú tényt is kevesen ismerik, hogy Petőfi alig egy esztendeig lehetett jelen a kisfia életében.

Szendrey Júlia miután letette az özvegyi fátyolt, férjez ment, és négy gyermeke született, akiket az apjuk eltiltott tőle  – avatott be a részletekbe Árvai Dorottya, a nyomozós játék megalkotója. A feladatok megoldása után társasjátékokkal várták a könyvtár munkatársai a gyerekeket.

 

A Bolyai 6/C osztály diákjait arról kérdeztük, hogy tetszett nekik ez a rendhagyó délelőtt.

„Jók voltak a feladatok, és  többet tudtam meg Petőfiről. Például hogy Szendrey Júlia ismét férjhez ment” – árulta el Hunor. Nikinek a társasjátékok is tetszettek, és külön élvezte, hogy nemcsak szövegek, hanem egy számítás is szerepelt a játékban. ‘”Az is nagyon jó volt, hogy többet megtudhattunk Petőfi és Szendrey Júlia szerelmi életéről” – tette hozzá.

Sirhánné Varga Lilla és kolléganői a főtéren várták az érdeklődőket. Mintegy ötvenen álltak meg, ki azért, hogy játsszon, ki pedig azért, hogy a könyvtár szolgáltatásairól érdeklődjön. Mindenkit ajándék könyvvel, könyvjelzővel vártak.

Érdemes figyelni a könyvtár honlapját, hiszen a nyár sem telhet el programok nélkül. Lilla elmondta: a gyermek- és a felnőttkönyvtárban, valamint parkvárosban is közzétesznek olvasási kihívásokat, aki megcsinálja valamelyiket, jutalomban részesül. És már készülnek a jövő esztendőre, ekkor lesz ugyanis hetvenéves az érdi könyvtár.

 

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email