22_03_29_erdmost_nincskep

5 millió forint is lehet a bírság a parlagfű miatt

22_03_29_erdmost_nincskep

5 millió forint is lehet a bírság a parlagfű miatt

Most érdemes irtani a parlagfüvet, amíg a növény nem virágzik.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egy szimuláció szerint néhány évtizeden belül jelentősen, 33-ról 77 millióra növekedhet a parlagfűre érzékenyek száma, a különösen érintett területek között pedig Magyarország is ott szerepel –  írja a 24.hu.

parlagfu_190606

A csapadékos tavasz kedvező feltételeket biztosított a parlagfű csírázásához. A gyomnövény kelése március végén, illetve április elején megkezdődött a NÉBIH jelentése szerint.

Főleg ott okoz gondot ez az agresszív gyomnövény, ahol nagyobb mennyiségben fordul elő: táblaszéleken, parlagon hagyott területeken, árokpartokon, elhanyagolt zártkertekben. Felüti a fejét az építkezéseken is, ahol megbolygatják a földet. Az irtás, kaszálás a tulajdonos, bérlő feladata: aki elmulasztja, az törvényt sért.

Már nincs a június végéig tartó türelmi idő, a jegyző nem köteles figyelmeztetni, azonnal elrendelhetik a közérdekű védekezést, ha a parlagfű virágbimbós, illetve virágzó állapotba kerül. A védekezés költsége a tulajdonost terheli, ahogy a növényvédelmi bírság is.

A büntetés 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedhet (a parlagfű elterjedésétől, fejlettségétől, mennyiségétől függően), emellett a bérlőnek, tulajdonosnak ki kell fizetnie a kényszerkaszálás költségét is. A bírság függ a szennyezett terület nagyságától, a parlagfű mennyiségétől és méretétől. És attól is, hogy a tulajdonos/bérlő mennyire együttműködő: aki felszólításra lekaszálja a területét, kisebb bírságra számíthat – tudtuk meg Barabás Emőkétől, a Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Hatósági Főosztályának vezetőjétől.

parlagfu

Elmondta azt is: tavaly tizenhét olyan bejelentés érkezett, ahol valóban találtak parlagfüvet a Polgármesteri Hivatal munkatársai. Két esetben kellett kényszerkaszálást elrendelniük. A hivatal ügyfélszolgálatára idén is befutott már pár bejelentés. Külterületi ingatlan esetében továbbítják a panaszt a kormányhivatalnak, belterület esetén a jegyző jár el.

Az országos Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül is tehetünk bejelentést: ilyenkor közvetlenül az ellenőrzésre jogosult hatóságokhoz jut el a panasz. Idén egy bejelentés érkezett egy Visegrádi utcai telekkel kapcsolatban. Következménye valószínűleg nem lesz ennek az ügynek, ugyanis a rendszerbe feltöltött fényképen nem parlagfű, hanem egy másik gyomnövény látható.

Természetesen nem csak a parlagfű, hanem a gyomnövények elszaporodása miatt is tehetünk bejelentést. Barabás Emőke elmondta: volt már rá példa, hogy milliós bírságot szabott ki a hivatal.

Sok problémát okoz Érden a MÁV-töltéseken virító gaztenger. Jelenleg is eljárás folyik a vasúttársasággal szemben, és előfordult már, hogy bírságot is kiszabott a város. Az önkormányzat rendszeresen ellenőrzi a töltéseket, illetve az állomások környékét, és ha szükséges, felszólítja a MÁV-ot a gyommentesítésre.

A parkokat, játszótereket az Érdi Városgazda tartja rendben, ha parlagfüvet, gyomot látunk ezeken a helyeken, náluk érdemes jelezni a problémát.

Fotó: ÉrdMost archív, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email