regeszeti_park_szazhalombatta

Tudta, hogy Magyarországon is vannak piramisok?

regeszeti_park_szazhalombatta

Tudta, hogy Magyarországon is vannak piramisok?

Ha nem, akkor látogasson ki szombaton a százhalombattai Régészeti Parkba!

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Magyar Régész Szövetség manapság már évek óta meghirdeti a Régészet Napja nevű rendezvényt, amihez országszerte csatlakozhatnak olyan intézmények, amelyeknek így vagy úgy, de közük van ehhez tudományághoz.

A százhalombattai Matrica Múzeum és Régészeti Park egy ilyen intézmény, és mint azt Takácsné Németh Gabriella igazgató az Érd FM-nek elmondta, éppen azért vesznek részt az egyébként két napos programon, hogy a szélesebb nyilvánosságnak is bemutathassák a náluk folyó régészeti munkát.

„Azt szeretnénk megmutatni, hogy mennyire gazdag a régészeti örökségünk itt a Kárpát-medencében. A modern ember kialakulásától kezdve milyen fantasztikus mennyiségben, és gazdagságban maradtak ránk a régészeti emlékek. És most már ezekről egyre többet tudunk és egyre többféle módszerrel kutatjuk azokat”.

– fogalmazott az intézményvezető, hozzátéve, hogy az említett régészeti emlékek az ő esetükben elsősorban a halomsírokat jelentik.

Az interjúból kiderült, hogy a tudomány jelenleg közel 40 ezer halomsírról tud a Kárpát-medencében. Míg Százhalombatta és Érd határában mostanáig mintegy 500 halomsírt sikerült azonosítani.

Takácsné Németh Gabriella hozzátette, a halomsírokra akár úgy is tekinthetünk mint az egyiptomi piramisokra, csak ezek ugye kisebbek és földből vannak. Azonban afrikai „társaikhoz” hasonlóan, ezek is a valaha itt élt emberi közösség elöljáróinak a sírhelyei voltak.

Takácsné úgy véli, egy-egy ilyen megközelítés közelebb hozhatja az emberekhez a régészet tudományát. Hiszen ez is a program célja lenne, azaz kialakuljon a párbeszéd a laikusok és kutatók között. Arról már nem is beszélve, hogy a Régészet Napja arra is egy jó lehetőség, hogy élőben, az egykori események helyszínén, nem pedig a számítógép előtt ülve fedezzük fel a múltat.

A konkrét programra visszatérve, június 3-án 10 és 16 óra között zajló ingyenes eseményen 11 és 14 órás kezdéssel egy régész szakember vezeti majd körbe a park területén az érdeklődőket, akik az idegenvezetés során mindent megtudhatnak a település névadójának is számító halomsírokról, illetve arról a történelmi korszakról, amikor azokat kialakították.

Emellett kézműves foglalkozás is lesz, amelyen vaskori agyag állatkák másolatait készíthetik el a látogatók, ami szintén a kor egyik jellemzője volt.

Fotó: Matrica Múzeum

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email