mesehazbogar6_230530.jpg

A Marsról jöttek bogarak a Meseház oviba

mesehazbogar6_230530.jpg

A Marsról jöttek bogarak a Meseház oviba

Mucika, a botsáska pedig a bogaras bácsi dobozából került elő.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Bogárkövet Óvoda rangot kapott május 30-én a Meseház ovi. Ez a kitüntetés annál is nagyobb, mert Érden ez az első ilyen óvoda, sőt, Pest megyében is különlegességnek számít.

„Nagyon büszkék vagyunk erre a címre, annál is inkább, mert a Meseház elnyerte korábban a Zöld Óvoda, illetve a Madrábarát Óvoda rangot is” – újságolta az ÉrdMostnak Szűcs Gábor alpolgármester. Megjegyezte: a rovarok nagyon fontos szerepet töltenek be az ökológiai egyensúly fenntartásában, megóvásuk a bolygónk érdekét szolgálja.

A gyerekek megnézhették Mucikát, a botsáskát is

„Nagyon fontos, hogy minél kisebb korban elkezdjük a környezeti nevelést. Annál is inkább, mert a gyermekek környezettudatos gondolkodása kihat az egész család hozzáállására” – mutatott rá Szűcs Gábor.

A Bogárkövet Óvoda címet a Sasvári Zoltán kuratóriumi elnök képviselte Csodabogarak Alapítvány adományozta az óvodának. Az átadásnál jelen volt Dombi Orsolya, a Magyar Rovartani Társaság titkára is. Arról kérdeztük őket, tapasztalataik szerint mennyire félnek a gyerekek a rovaroktól?

„Ha a szülő fél, általában akkor fél a gyerek is. De találkoztunk olyan esettel is, amikor az óvó néni irtózott a bogaraktól. Ilyenkor a gyerek is megijedhet. De az is előfordul, hogy a kicsi kíváncsisága, érdeklődése erősebb, és ilyenkor a szülő, illetve a pedagógus is könnyebben megbarátkozik a rovarokkal” – magyarázta Zoltán.

Ilyen szempontból is jó az érzékenyítést minél korábban elkezdeni, de – mint Orsolya rámutatott – egy felnőttel is meg lehet kedveltetni a rovarokat, és ez bizony nagy teljesítmény.

A probléma egyébként nem is a „szeretem – nem szeretem” síkján van, hanem ott, hogy a gyerekek manapság nem találkoznak rovarokkal. A lurkók meletes házakban nőnek fel, a lakóparkok nyírt gyepén és az óvodaudvarokban legfeljebb a katica és a bodobács az, ami előfordul.

„Mintha a Marson lennénk, és idegen fajokat mutogatnánk nekik” – tette hozzá Zoltán, aki a pici rovarok nagy, természetesen mesterséges másait is elhozta a kicsiknek. Hiszen  a játékállatok révén még könnyebben szeretik meg a gyerekek a valódi bogárkákat. Kiemelt képünkön az év bogarát, a közönséges temetőbogarat tartja az egyik kislány.

A meseházas gyerekeknek szerencsére van módjuk megcsodálni az élő rovarokat is, hiszen négy bogárhotelt is telepítettek korábban az ovi kertjébe, és fatörzsek, illetve sziklakert is várja a betelepedő rovarokat. Erről korábban itt írtunk.

 

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email