nyitottszertarak6_230528.jpg

Bepillantottunk a lánglovagok mindennapjaiba

nyitottszertarak6_230528.jpg

Bepillantottunk a lánglovagok mindennapjaiba

Háztűznézőben voltunk az érdi laktanyában, hoztunk tőlük kulisszatitkokat is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Nyitott szertárkapuk program keretében ismét megnyíltak a tűzoltólaktanyák ajtajai, köztük az érdi is. Évtizedes hagyomány már, hogy gyermeknapon bemutatkoznak azok, akikkel egyébként csak vészhelyzetben találkozhatunk: ha ég vagy omlik a ház, dől a fa, karambolozik a kocsi… Azaz olyankor, amikor menteni kell az életet, a vagyont.

Ilyenkor nem kérdezzük meg, hogy hány liter víz van a tűzoltóautó tartályában (mi már tudjuk, 2,6 köbméter, ami egy négytagú család havi átlagfogyasztásának mintegy fele). Azt sem, hogy milyen magasra visz fel a tűzoltókas (ezt is megtudtuk: 42 méterre, vagyis egy tízemeletes panel tetejéig).

Május 28-án, gyereknapon minden kérdésünkre választ kaphattunk. Sőt, bemutatókkal, hasznos tanácsokkal is készültek a tűzoltók. Ha ezek ismeretében megelőzhető egy-egy lakástűz, már busásan megérte.

„Lehet autózni, szirénázni, locsolni. Megnézhetik a gyerekek és a felnőttek is a tűzoltóautók felszerelését, felpróbálhatják a sisakot és megnézhetik a ruhákat. A kasba is beülhetnek. Kvízjátékot is szerveztünk, és lövészetet is” – mondta az ÉrdMostnak Rózsa Gábor, az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

A Nyitott szertárkapuk program közel egy évtizedes hagyomány. A Covid megszakította a sort, de tavaly óta ismét látogathatják a családok a tűzoltóságokat, és idén sokan éltek is a lehetőséggel, déltájt már százötven embert regisztráltak.

A tűzoltók bemutatókat is tartottak a közönségnek. „Megmutattuk, milyen módszerekkel lehet kiszabadítani egy embert, aki beszorult egy egyköbméteres tartály alá.  Azt is megtudhatták a látogatók, hogyan kell eloltani a tűzhelyen felejtett, fellángoló olajat” – mondta a tűzoltó alezredes.

A lakástüzek zöme ebből a banális háztartási balesetből keletkezik: meggyullad az olaj, amiben a hús, egyéb étel sül. „Ilyenkor legtöbben automatikusan vizet öntenek az olajra, de ezt nem szabad, mert még erősebben felcsapnak a lángok, és felgyújtják a környező bútorokat. A legjobb megoldás az, ha a lángoló edényre fedőt teszünk. Égő olajat, zsírt mindenképp így oltsunk” – tanácsolta Rózsa Gábor.

A hivatásosok mellett önkéntes tűzoltó egyesületek is bemutatkoztak, Tárnokról, illetve Biatorbágyról. Tagjaik közt vannak hölgyek is.

„Részt veszek a mentésben és a háttérmunkában egyaránt. Legutóbb a hét közepén vonultam ki, egy éjszakai riasztáshoz: a szén-monoxid érzékelő jelzett” – mondta az ÉrdMost-nak Fábián Borbála, aki Tárnokon teljesít szolgálatot.

„Azt szeretem ebben a munkában, hogy segíthetek a bajbajutottakon. Hivatásos azért nem lehetek, mert úgy nőként nem vonulhatnék. Az önkénteskedésbe hirtelen csöppentem bele, és azonnal megszerettem. Minden kíváncsiságomat kielégíti. És nagyon jó a csapat is, összetartozunk, támogatjuk egymást” – mondta mosolyogva Borbála.

 

 

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email