gyomoskert_230523.jpg

Dühítő és haragot szül, ha felveri a gaz a szomszéd kertjét

gyomoskert_230523.jpg

Dühítő és haragot szül, ha felveri a gaz a szomszéd kertjét

Van megoldás rá, ha az ápolt kertünk melletti porta elhanyagolt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egyrészt nem szép a látvány, másrészt az agresszív gyomnövények nem ismerik a telekhatárt, és terjeszkednek a mi gyepünkön is. De mit lehet ilyenkor tenni? – kérdezte egy érdi lakos az egyik közösségi oldalon.

A kommentelők ajánlottak neki gázolajos permetezést, használt fixíroldatot. Volt, aki egy kedves levél megírását javasolta, más pedig azt, hogy költözzön panelba, illetve törődjön bele, hogy a szomszéd olyan, amilyen.

Van persze más megoldás is, méghozzá jogszerű – utaltak rá többen. szerintük az önkormányzathoz kell fordulni, egész pontosan a jegyzőhöz.

„Jogszabály írja elő, hogy az ingatlan használója köteles az ingatlant folyamatosan tisztán tartani, gyomlálni. Aki ennek nem tesz eleget, és gazos, elhanyagolt a kertje, azzal szemben a jegyző járhat el” – mondta az ÉrdMostnak Barabás Emőke, a Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Hatósági Főosztályának vezetője.

Bejelentés esetén a főosztály munkatársa kimegy a helyszínre, megnézi az ingatlant, és ha jogos a panasz, megindítják az eljárást. Először kötelezik az illetőt arra, hogy tegye rendbe a kertjét, és ha ez a megadott határidőig nem történik meg, a jegyző megbírságolja a hanyag tulajdonost, bérlőt. Magánszemély esetén ez akár a 200 ezer forintot is elérheti.

funyiras_200626

Barabás Emőke elmondta azt is, hogy évente több, hasonló tartalmú bejelentés érkezik hozzájuk, de a kötelezésnek általában eleget tesznek a lakók. Persze, előfordul, hogy bírságolni kell. Sajnos, ezen esetek jelentős részében elhagyott, elhanyagolt ingatlanról van szó, aminek bérlője nincs, a tulajdonos nem ott él, így ebek harmincadjára jutott a kert.

Fontos, hogy nemcsak a saját telkünkön, hanem az ingatlanunk előtti közterületen is rendet kell tartanunk. Régen a kerítés előtti öt méter széles sávban kellett lenyírni a füvet, ám a helyi rendeletet tavaly módosították, és az úttestig terjedő teljes szakasz tisztán tartása is a tulajdonos/bérlő feladata.

 

Fotó: Ádám Katalin, ÉrdMost Archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email