napfeny307_230519.jpg

Harminc éve költözött be a Napfény a Kende utcába

napfeny307_230519.jpg

Harminc éve költözött be a Napfény a Kende utcába

A küzdelmes kezdet után Érden leltek igazi otthonra az idősek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Harmincadik születésnapját ünnepelte csütörtök délután a Kende utcai Napfény Otthon. Aradszki András országgyűlési képviselő köszöntőjében az otthon megnyitását korszakos tettnek nevezte, és méltatta azt az odaadó munkát, lelki támogatást, amivel az itt dolgozók az idősek felé fordulnak. „Érd egyik értéke ez az idősotthon, és érdekünk, hogy még sokáig fennmaradjon” – tette hozzá.

Aradszki András utalt arra is, hogy már maga az indulás is izgalmas volt, hiszen az otthon a rendszerváltás környékén épült. Erről részletesebben dr. Tóth István igazgató beszélt az ÉrdMostnak, felelevenítve azokat a hónapokat, éveket, amikor belevágtak ebbe az egyáltalán nem könnyű feladatba.

Az építkezést harminckét éve kezdte meg az Evangélikus Gerontológiai Egyesület, amelynek Tóth István alapító tagja volt. 1991-ben hozta létre az egyesület és az érdi önkormányzat a Napfény Otthon Alapítványt, Harmat Béla akkori polgármester támogatásával.

Harmat Béla volt polgármester

„Budapesten szerettük volna megnyitni első otthonunkat, de nem találtunk fogadókészséget. Itt, Érden viszont biztosított nekünk telket az önkormányzat” – idézte fel Tóth István. Nem volt könnyű dolguk, mivel a Kende utcai ingatlan – ami eredetileg hét telek volt – egyik fele rendkívül sziklás, a másik fele pedig iszapos és mély építésű volt, mégis, nagy összegű hitelfelvétellel két év alatt sikerült felépíteni azt az otthont, ami a mai napig áll.

Az önkormányzat két év után kivált (mivel egy törvénymódosítás miatt akkor már csak közalapítványban lehettek tagok a települési önkormányzatok), de az alapítvány azóta is működik, és összesen hét intézményt üzemeltet – ebből három otthont Érden.

„A Kende utcai épületünk négyezer négyzetméter alapterületű, hatvanhat apartmannal, ezek többsége egyszobás. Érdekesség, hogy az otthon tervezője is nyolcvan év feletti volt, már rég nyugdíjas, mikor a terveket elkészítette” – tette hozzá Tóth István.

Az otthon 120 személyes, de ennél kevesebben laknak itt. Ennek oka, hogy gyakran házaspárok költöznek be, és sajnos egyikük általában előbb elmegy… Az átlagéletkor a Napfény idősotthonaiban 87 év felett van, és 30-nál is több lakójuk megérte már a százéves kort.

dr. Tóth István igazgató

Molnár Gyuláné Magdika is kilencvenkét esztendős, a férjével költözött be még harminc esztendeje. Még az elsők között költöztek be.

„Mátyásföldön laktunk. Egyik reggel hallgattam a rádiót az ágyban, és felfigyeltem az otthon hirdetésére. Akkor még fiatal voltam, hatvankét éves. Mondtam a férjemnek, menjünk el, nézzük meg. Nem akart jönni, de csak rábeszéltem. Úgy gondoltam, ahogy múlik felettünk az idő, jó lesz, ha van egy fix helyünk. Így kerültünk ide. A férjem meghalt, így egyedül maradtam. Saját apartmanom van, függetlenül élek, akár egy lakásban” – mesélte Magdika.

Magdika, a legrégebbi lakó

Barátokra is szert tett az otthonban, de, mint mondta, sajnos, ők már nem élnek. Olvasással, tévézéssel tölti napjait. Nehezen jár, mozgásában az otthon dolgozói segítik.

Az ünnepségen Magdi nénit, mint a legrégebb óta itt élő lakót virágcsokorral köszöntötték, aminek nagyon örült. Természetesen minden lakónak jutott meglepetés: egy hatalmas torta, amit az ünnepi műsort követően vágtak fel.  Merthogy a műsor sem maradhatott el: a harmincadik születésnapon fellépett az Érdi Kamarazenekar vonósnégyese, valamint Gyulai Zsuzsanna versmondó. Petróczi Gábor színész operettslágereket énekelt, Ittzés István evangélikus lelkész pedig megáldotta az épületet.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email