erdő-jpg-pixabay

Megállás nélkül dübörög Érden a fásítási program

erdő-jpg-pixabay

Megállás nélkül dübörög Érden a fásítási program

A város több pontján zajlanak a kertészeti munkák.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az elmúlt közel két évben 260 fát ültetett az önkormányzat – olvasható Csőzik László polgármester legutóbbi Facebook-bejegyzésében. Mint írta, ennél sokkal több kellene, de sajnos a kertészeti árak annyira magasak lettek, hogy korlátozottak a lehetőségek. Ennek ellenére folytatódott a fásítási program,  hiszen a Papi földek kapott újabb 20 facsemetét: 10 platánt és 10 tölgyet.

„Most már kétoldali fasor vezet a parkolóból a tóhoz. Ugyanis tavaly 94 platánfát ültettünk a városligetbe, részben a parkoló felőli oldalra, részben a tó melletti napozóágyak, a pergolák közé, továbbá a játszótér küldő oldalára, hogy pár éven belül kellemes árnyékot vessenek a nyári hőségben”

– írta a polgármester.

A most ültetett, többször iskolázott, földlabdás, 12-15 cm törzskörmérettel rendelkező fák jobban bírják az egyre szeszélyesebb időjárást. Ennek kapcsán a polgármester kiemelte, hogy az előző városvezetés idején kevésbé strapabíró vesszőcskéket ültettek, amelyeknek a fele kiszáradt. Az elmúlt napokban az Iparos út végén található parkot is rendbe tették. Tíz kocsányos tölgyet ültettek, illetve füvesítették is a buszfordulót, amely 10-12 nap múlva már zöldülhet is.

Jelentős munkálatok zajlottak a Szabadság téren, a terület megújult az elmúlt félévben – írja bejegyzésében a polgármester.

„Közel 20 fát ültettünk, ezen kívül felújítottuk az ott lévő öntözőrendszert, 580 négyzetméternyi járdát újítottunk fel, térköveztünk, füvesítettünk”

– írja Csőzik László.

Ezen a területen még rengeteg a tennivaló, a kertészeti munkálatok még nem fejeződtek be. Évelő örökzöldeket fognak ültetni és évelő ágyásokat szeretnének kialakítani. Külön figyelnek a klímaváltozás esetleges következményeire, így olyan növényeket telepítenek, amelyek jobban bírják a szárazságot, kevesebb locsolást igényelnek.

De zajlik a fásítás az érdi óvodákban is, ahol az egyik legfontosabb szempont az árnyékolás. A Tállya utcai ovi most kapott három csörgőfát az óvónők kérésére, tavaly pedig több mint tucat fát ültettek a Búvár utcai Erdőszéle oviban is.

 

Fotók: Csőzik László/Facebook, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email