hedgehog-ga625fbfb1_1920

Vigyázat: szerelmes sünik andalognak az érdi utcákon – videó

hedgehog-ga625fbfb1_1920

Vigyázat: szerelmes sünik andalognak az érdi utcákon – videó

Rengeteg az elütött sündisznó, kis odafigyeléssel elkerülhető a végzetes baleset.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A tavasz vége felé az utakon számtalan elütött sündisznóval szembesülünk az utakon. Az autósok gyakran későn észlelik a kis éjszakai állatokat , ezért elkerülhetetlen a baleset – hangsúlyozza Molnár Mária Krisztina, a Tüskeböki Alapítvány vezetője.

Nagy az éjszakai forgalom a süniknél, mert az idősebbeknél párzási időszak van, a fiatal egyedek pedig még csak most ébredtek fel téli álmukból, így ők főként az élelemszerzéssel vannak elfoglalva

– tette hozzá Mária.

A sündisznók napi 8-10 kilométert vándorolnak, tehát nagy területet járnak be, így lakott területen belül elkerülhetetlen, hogy ne keresztezzék az utakat. Ráadásul a tavaszi esőzések idején előjönnek a földigiliszták is, a könnyen megszerezhető élelem miatt nagy a jövés-menés.

Sajnos a közeledő autók zaja fordított reakciót vált ki a süniből, hiszen amikor éjszaka rávilágít a reflektor, akkor az állat nem menekülni kezd, hanem bekapcsol a védekező mechanizmus, összegömbölyödik. És kész a baj.

„Az autósok fokozott figyelemmel és jó reflexszel tudják csak elkerülni a végzetes balesetet”

– hangsúlyozta a szakember.

Ha sikerül elkerülni az ütközést, akkor ne hajtsunk tovább, hiszen fontos, hogy biztonságba helyezzük az állatot. Meg kell vizsgálni, hogy épségben van-e, és ha minden rendben van vele, akkor érdemes az úttesttől biztonságos távolságba vinni és ott letenni.

Soha ne hagyjuk az úton az összegömbölyödött állatot, mert ha mi el is kerültük az ütközést, a következő autós már nem biztos, hogy ezt ugyanilyen sikerrel teszi

– hívja fel a figyelmet Molnár Mária Krisztina.

A sünökre nem csak az utakon kell vigyázni, hanem a kertben is. Lehet őket etetni, de jó tudni, hogy érzékenyek a laktózra, így tejterméket nem ehetnek. Ha száraz tápot adunk nekik, akkor az valóban száraz legyen. A nyirkos táp mérgező lehet, így ezt nem javasolják a szakemberek.

Sünbaráttá tehetjük a kertünket,ha a rőzsehalmokat készítünk nekik, de egy faházikónak is nagyon örülnek. Ezekbe akár fészket is rakhatnak, így ha szerencsénk van, egy egész süncsaládnak örülhetünk a saját kertünkben.

Ha szeretne sünöket élőben nézni a nap 24 órájában, alább megteheti:

 

fotó: pixabay.com / pexels

További cikkeink

További cikkeink

Szociális Gondozó Központ Házi Segítségnyújtás pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó munkakör/feladatkör betöltésére.
A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó/ápoló munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email