lajkacica8_230512

Halálra ítéli a macskakölyköt, aki nem ivartalanít

lajkacica8_230512

Halálra ítéli a macskakölyköt, aki nem ivartalanít

A gazdátlan állatoknak gyűjtenek a hétvégén az egyik érdi hipermarket előtt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Erre egy szóban tudok válaszolni: borzalmas” – így értékelte a nem kívánt macskaszaporulattal kapcsolatos érdi helyzetet Böjtös Andrea, az érdi Sirius Alapítvány elnöke.

A kiscicák általában tavasszal és ősszel születnek, a „boom” ilyenkor májusban van. A nem ivartalanított macskák akár hat kiscicának is életet adnak, hol a padláson, hol az árokparton. Sajnos, az a tendencia, hogy az állatukat nem ivartalanító gazdák a lehető legkisebb energiabefektetéssel próbálnak megszabadulni a nem kívánt szaporulattól.

„Folyamatosan jönnek a telefonok, hogy vigyük el a macskákat, de mi ezt nem tudjuk megoldani. Rendszeresen hirdetünk ivartalanítási akciókat cicák és kutyák számra, de sajnos, a nem kívánt cicaszaporulat tekintetében nem látom az eredményt” – mondta Andrea.

Az érdi civil szervezet tartja fent a helyi állatmenhelyet, ahol a gazdátlan kutyák találnak menedékre. Macskák esetében a Lajka Állatvédő Alapítvánnyal működnek együtt, ez utóbbi szervezet  ugyanis gondját viseli a kóbor, gazdátlanná vált, elesett cicáknak.

A fotókon a Lajka védencei láthatók

Svájci forrásból, a Susy Utzinger Alapítvány támogatásával ivartalaníttatják is őket, ha pedig már ott a nem kívánt szaporulat, megpróbálnak gazdát találni a kismacskáknak. Kapacitásaik azonban végesek, hiszen nekik nincs menhelyük, önkénteseik fogadják be a szerencsétlen, éhező, beteg állatokat.

„Egyre jobban növekszik a nem kívánt macskák száma. Központi intézkedésre lenne szükség, hogy megfékezzük a cicák szaporodását” – mondta az ÉrdMostnak Pályi Melinda, az alapítvány elnöke.

„Ezek a kölykök betegen, nyomorultan pusztulnak el, kevés éli meg a felnőttkort. Ezért lenne fontos a megelőzés. Főleg olyan helyen, ahol idős emberek a tulajdonosok – ők megsajnálják, etetik a kóbor cicákat, de az ivartalanításukról nem gondoskodnak” – húzta alá Melinda, hozzátéve:

„Rengeteg  a vadon élő macska, és ők is egyre szaporodnak.  Ha kapnak is enni itt-ott, gazdájuk nincs. Ezen állatok száma mintegy négy-ötszöröse a gazdás vemhes cicáknak. Ezeket az elvadult, félős macskákat befogjuk, ivartalanítjuk, parazitamentesítjük.”

„Lecsippentünk a bal fülükből (ez jelöli, hogy ivartalanítottak), majd visszaengedjük őket az élőhelyükre. Nekik nem tudunk gazdát találni, mivel vadon élnek, és tartanak az embertől” – zárta szavait Melinda.

A Sirius és a Lajka most közös akciót szervez az általuk gondozott állatok megsegítésére: május 13-án és 14-én az Iparos úti Interspar előtt gyűjtenek védenceiknek eleséget.  A hipermarketben megvásárolt eleséget ajánlhatják fel a kutyusoknak, illetve cicáknak az állatbarátok.

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „MANCS A BAJBAN! SPAR ADOMÁNYGYÜJTŐ AKCIÓ Az Országos Állatvédőrség Alapítvány és SPAR Magyarország közös állateledel-gyűjtő akciója több mint 30 civil állatvédő szervezet védenceinek megsegítéséért. Segítsünk együtt a bajba jutott kisállatokon! Vásárolj állateledelt, támogasdt adományoddal szerető gazdi nélkül maradt négylábúakat, hogy egyszer viszonozhassák szeretetet! Keresd akcióban részt vevő állatvédelr szervezetek yujtÅpontjait NTERSPAR áruházakban! Az aktivitás időpontja: 2023. május 13-14., 10-16 óra akcióbar részt szervezetek áruházak istájaa www.pafatarta/oet./mansababan ALLATVÉDÃRSÉG INTERSPAR”

Aki pedig ezen felül is szívesen támogatná a két alapítványt, az SZJA egy százalékát is felajánlhatja.

A Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány adószáma: 18707379-1-13, a Lajka Állatvédő Alapítványé: 19155500-1-13.

Érdemes figyelni az érdi Civil Licit közösségi oldalt is, ugyanis ebben a hónapban bármelyik civil szervezet részére lehet felajánlást tenni, és van, aki a Lajka javára kínált licitre terméket. Ennek megvásárlásával is az állatvédő szervezetet segítjük.

 

 

Fotó: Lajka Állatvédő Alapítvány

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email