orvosgalamb_230510

Lenullázták az érdi napraforgót az örvös galambok

orvosgalamb_230510

Lenullázták az érdi napraforgót az örvös galambok

Egyetlen megoldás van ellenük: a riasztóágyú. Ez viszont dörgéssel jár.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint azt az ÉrdMost megírta, május 10-től elkezdődött az örvös galambok elleni riasztóágyúzás Érd külterületein, a Feketesas-dűlőnél. Az intézkedéssel a napraforgót szeretnék megvédeni a gazdálkodók.

„Ahogy a napraforgócsíra kibújik a földből, a galamb lecsípi. Másodjára vetettük újra a növényt, mert az első vetésünket nullára ették. Nem tehetjük meg, hogy nem védekezünk” – mondta az ÉrdMostnak az egyik neve elhallgatását kérő károsult érdi gazda.

Ő huszonkét hektáron vetett napraforgót. Az újravetés költsége milliós tétel, ha csak a vetőmag árát nézzük. A gazdálkodó elmondta, hogy nem csak ő járt így, többeknek újra kellett vetniük a napraforgót a galambok miatt.

„Tudomásom szerint már mások is használták Érden a gázágyút. Hét-tíz nap a kritikus időszak, ugyanis ha a csírázó napraforgó már két levelet növesztett, a galamb már nem bántja” – magyarázta a gazda.

„Nekünk az elmúlt három évben nem volt napraforgónk, de akik a környéken ezt a növényt termesztik, azoknak a védekezés minden évben problémát jelent. Ez az egyedüli, hanghatással járó szerkezet az, ami valóban használ a galambok ellen” – hangsúlyozta.

A riasztást május 10-től körülbelül 10-12 napig reggel 6 órai kezdettel este 19 óráig végzik.

A programozható vad- és seregélyriasztót Magyarországon gyártják, engedélyezett és forgalomban lévő termék. A 22 hektáron négy ilyen riasztóágyút vetnek be. Figyelik a madarakat, és amikor a galambok leszálláshoz készülnek, elsütik az ágyúkat.

Ez persze hanghatásokkal is jár; körülbelül félóránként, óránként számíthatunk a durranásokra, reggel hat és este hét óra között, a Feketesas-dűlő környékén.

 

 

Fotó: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email