erettsegi_230508.jpg

Imádkozva drukkolnak érettségiző diákjaiknak az érdi tanárok

erettsegi_230508.jpg

Imádkozva drukkolnak érettségiző diákjaiknak az érdi tanárok

Vizsgázó végzősökkel beszélgettünk az érettségi első napjának reggelén.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Nem annyira izgulunk, a magyar nem annyira nehéz. Írunk, olvasunk, szöveget értelmezünk… Reméljük, az eredmény is ilyen lesz, mint a hozzáállásunk” – mondta hétfő reggel két gárdonyis gimnazista.  Magyar Viviennel és Galambos Alexandra jó barátnők, együtt várakoztak az iskola aulájában, hogy felmehessenek a termükbe, ahol az írásbelit írták. Közben megkérdeztük őket, tartanak-e az érettségitől, és ha igen, melyik tárgy a mumus.

„A töri emelttől félünk. Mindketten arra megyünk, én jogra készülök, a barátnőm építész szeretne lenni, ezért választottuk ezt a tantárgyat” – árulta el Vivien.

Az írásbeli vizsgáktól mindketten jobban tartanak, mert azon több múlik, a szóbeli szerintük nem fogja felhúzni az eredményt. Mint emlékezetes, a Covid idején nem voltak szóbeli vizsgák, ami Vivi  szerint ez irigylésre méltó. Alexandra azonban művészettörténetből is érettségizik, és ha nem lenne szóbeli, sajnálná, ha nem tudná bemutatni a portfólióját, benne a rajzaival.

Székely Zoli gazdasági pályán szeretne továbbtanulni, ezért a matektól tart leginkább, ez ugyanis számára fontos tárgy. „Hol jobban izgulok, hol nem. Megpróbálom jól kezelni. Az előző évek érettségi feladatsorait megoldottam, így készültem” – árulta el Zoli, aki egy nagy tábla csokoládéval érkezett az érettségi első napjára.

Az első nap a magyar érettségié volt, nem a matematikáé, de így is volt benne egy kis vizsgadrukk. „Mindig azon izgulok, ami épp előttem van” – mondta mosolyogva.

A tavaszi vizsgaszezonban  több mint 74 ezer végzős középiskolás ad számot a tudásáról. Idén május 8-án magyar nyelv és irodalom tantárgyból vizsgáztak a diákok, kedden matematikából, szerdán történelemből érettségiznek majd. Ezután az idegen nyelvi vizsgák következnek: csütörtökön angol, pénteken német nyelvből.

Az írásbeli vizsgák május 26-án zárulnak, az emelt szintű szóbelik június 7. és 14. között lesznek, majd a vizsgaidőszak a középszintű szóbelikkel zárul, június 19. és 30. között – tájékoztatott az MTI.

Érden négy középiskolában érettségiznek a diákok: a Gárdonyiban, a Kósban, a Marianumban és a VMG-ben.

A Gárdonyiban a 73 érettségizőből 41-en tesznek emelt szintű érettségit biológiából, történelemből, angolból, informatikából, testnevelésből, német nyelvből és kémiából. A diákok tanulmányi átlaga 4,3 – 4,4, a fiatalok jelentős többsége továbbtanulásra készül – tudtuk meg Pintérné Bernyó Piroska intézményvezetőtől. Sokan a Testnevelési Egyetemre készülnek (az iskola évek óta indít sportosztályokat), de népszerű a diákok között a pedagógusi pálya és a műszaki területek is.

A Gárdonyiban sokan tesznek előrehozott érettségi vizsgát. Angolból középszinten 57-en, emelt szinten 12-en érettségiznek a tizedik, tizenegyedik évfolyamosok közül. Informatikából 31-en, németből 4-en tesznek előrehozott érettségit.

A Kósban 162 diák kezdte meg az érettségit, és 84 szakképzős pedig a szakmai vizsgáját – mondta el az ÉrdFM 101.3-nak Dózsa Lajos igazgató. A technikumba járókra úgynevezett ágazati érettségi is vár a kötelező tantárgyakon felül: ők a választott szakmájukból tesznek írásbeli vizsgát – tette hozzá az igazgató. Az intézmény érettségi vizsgaközpontként működik, ezért nem csak a saját diákjaik adnak számot a tudásukról.

Az iskolát évek óta modernizálják, bővítik, de az érettségi napjai alatt úgy dolgoznak az iskolában, hogy az érettségizőket semmiképp se zavarja a zaj. Ez az elmúlt négy-öt évben sem volt másképp, példaértékű az együttműködés a kivitelezővel – hangsúlyozta Dózsa Lajos.

A Marianumban egy osztály érettségizik az idén. „Izgatottak a diákok, de úgy gondolom, kellőképp felkészültek. A kollégák mindent megtettek annak érdekében, hogy sikeres legyen az érettségi. Különösebben nem izgulunk értük, de imáinkkal fogjuk kísérni a vizsgáikat” – mondta az ÉrdFM 101.3-nak Takácsné Tóth Noémi igazgató.

A VMG-ben 155 végzős tanuló maturál. 56 kitűnő és 41 jeles diákjuk van, az évfolyam átlaga 4,75, így várhatóan magas lesz az érettségi eredmények színvonala is – tudtuk meg Szilasné Mészáros Judit igazgatótól.

„Bár eltörölték az emelt szintű érettségi kötelezőségét, a mi iskolánkban nagyon sokan élnek ezzel a lehetőséggel. Az emelt szintű érettségi többletpontokat jelent, és a VMG-ben adott a felkészülés lehetősége. Az előrehozott érettségik is nagyon népszerűek, idén sok 10-11-es évfolyamos diák szerez előrehozott érettségit. Velük együtt kétszáz felett van az érettségizők száma naponta. Ráadásul, mivel az intézmény emelt szintű vizsgaközpontként működik, más iskolákból is érkeznek tanulók” – tette hozzá Szilasné Mészáros Judit.

(Fényképeink a Gárdonyi iskolában készültek.)

 

 

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email