Teleki10_220831

Dupla szülinapot ünnepelt az idén 90 éves Teleki

Teleki10_220831

Dupla szülinapot ünnepelt az idén 90 éves Teleki

A mai Parkvárosban valaha egy átalakított birkaistállóban kezdődött az oktatás.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Dupla születésnapot ünnepelt a Teleki Sámuel Általános Iskola ebben az évben. Egyrészt 90 éve annak, hogy a város manapság Parkvárosként ismert részén egy átalakított birkaistállóban elindult az oktatás. Másrészt pedig már harminc esztendeje annak is, hogy az intézmény felvette a nagy utazó és felfedező nevét.

A jubileumról egy múlt hét pénteki ünnepség keretében is megemlékeztek, amelyen többbek közt jelen volt Aradszki András, a térség országgyűlési képviselője, Csőzik László polgármester, valamint a Teleki testvériskoláinak képviselői is.

Faragóné Szappanos Ilona, a Teleki igazgatója beszédében a következőképp fogalmazott az önmaga által feltett kérdésre, hogy: „Milyen iskola is a Teleki?”

„Hiszem, tudom, hogy értékes, nyitott intézmény volt és lesz is, ahol nap mint nap a tartalmi gazdagság, sokszínűség, újdonság iránti fogékonyság tapasztalható. Ezt bizonyítják a régen végzett növendékek sikeres életpályái. Akik a mi padjainkból kerültek ki, az élet minden területén megállják a helyüket. Sok diák lett ismert és sikeres mind a munkájában, mind a családi életben.”

Aradszki András a mindenkori Telekis dolgozók áldozatos munkáját, helytállását méltatta, és, hogy gyerekek tízezreit készítették fel és indították útra. Szerinte a 90 éves múltra mindenki büszke lehet, aki valamilyen módon kötődik ehhez a patinás intézményhez.

Kitért arra is, hogy fontos a folyamatos fejlődés, és ennek részese a Teleki iskola is, amely új, korszerű épületbe költözhetett. Ezenkívül kiemelte, hogy a város az 5. középiskolájának indulása előtt áll, így nagyobb esélyük van a helyi gyerekeknek, hogy középfokú tanulmányaikat is Érden folytassák.

„Mondhatni „bibliai módon” indult a Teleki iskola története” – fogalmazott Csőzik László, Érd polgármestere, aki szintén megköszönte a pedagógusok munkáját, és mint mondta, ez a 90 év egy igazi sikertörténet.

Felidézte, hogy gróf Károlyi Imre Ilka-majorjában egy juhakolt alakítottak tanteremmé, ott kezdődött az oktatás 1933-ban. Addig csak Ófaluban volt iskola. Aztán a parkvárosi suli fokozatosan bővült, fejlődött, kinőtte magát Érd 23 tantermes nagy iskolájává.

A polgármester úgy fogalmazott, „kicsit véletlen, hogy a Teleki költözött a modern épületbe, mert egy új iskola létesült volna, de a sors így hozta, és örül, hogy a Modern Városok Programnak köszönhetően szép új épületben talált otthonra az intézmény”.

Hangsúlyozta, hogy még számos fejlesztés van hátra, például nyáron szeretnék leaszfaltozni a környező utcákat. Végül utalt arra is: lehetséges, hogy a régi, Bem téri épület szintén a Teleki iskolához fog kötődni.

Fotó: ÉrdMost/Balogh Alex, Bredák Péter, Facebook/Aradszki András

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email