ballagas6_230502.jpg

Spórolás: ballagásra virágcsokrot csak a szülőktől kap a gyerek

ballagas6_230502.jpg

Spórolás: ballagásra virágcsokrot csak a szülőktől kap a gyerek

Érden 30 százalékkal is többe kerülhet idén a ballagás.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Pénteken Érd négy középiskolájában ballagnak a végzős diákok. Ez a családjuk számára is nagy esemény, és persze nagy kiadás is.

„Az öcsém ballag. Nálunk a család összefogott, együtt vesszük meg, amit kért. Virágot csak a szülőktől kap, a többi rokontól nem, ezt a pénzt inkább beleadják az ajándékba” – mondta az ÉrdMostnak egy fiatal hölgy. Szerinte érdemes megkérdezni a ballagót, hogy mit is szeretne. Úgy vélte, a pénz, a fesztiválbérlet, valamilyen utazás mind népszerűek a diákok körében.

Egy pár évvel ezelőtti kutatás szerint kelendőek még az elektronikai eszközök, illetve a fiatalok életkezdését segítő ajándékok. Például albérletbe készülő egyetemistának az edénykészlet. Viszont ciki a kristály és a porcelán, ahogy a gravírozott toll, a nyakkendőtű, a fotóalbum és az aranylánc is.

„Tényleg nem olyan népszerű már az ékszer, mint volt” – vélte egy érdi ékszerész, aki szerint 25-30 százalékkal drágább az arany, mint tavaly.

„Ezzel együtt még mindig sokan vásárolják. Ma mindenki ballagásra vett ékszert nálunk. Igazából mindegy is, hogy mit, csak emlék legyen” – tette hozzá egy másik üzletben az eladó.

A virágboltokban már kedden beindult a nagyüzem: sorra veszik fel a rendeléseket a ballagási csokrokra, ahol 10 százalékkal mentek fel az árak. „A vevők 3 ezer forintért keresnék a virágot, de egy tisztességes ballagási csokrot, szalaggal, díszítő elemekkel 10 ezerből lehet kihozni” – magyarázta egy érdi virágárus.

Van, persze, aki megadja a módját, és nem csokrot, hanem virágkosarat készíttet akár 23 ezer forint értékben is. Más virágdobozt visz, amibe csokoládét és alkoholt is lehet tenni, de nagyon népszerűek a héliumos lufik és a plüssfigurák is. A szegfű és a gerbera már nem divat, inkább az egzotikusabb növények hódítanak.

No meg az örök kedvenc, a rózsa – derült ki egy másik virágüzletben. A lányok csokra általában pasztellszínű, a fiúké kék, illetve sárga és narancsszínű, nem véletlen, hogy a napraforgó is igen divatos ballagási virág.

A ballagási ebédnek, vacsorának mindenki szereti megadni a módját. Van, aki otthon süt-főz, mások étterembe mennek. Bárhogy is dönt a család, időben el kell kezdeni a szervezést, ugyanis az érdi éttermek a pénteki napra már megteltek. Ahogy az egyik helyen megtudtuk, aznap a 6-7 fős családtól a 30 fős társaságig  érkeznek hozzájuk a vendégek.

„Akik asztalt foglaltak nálunk, nem az étlapról rendelnek, inkább sültes tálakat kértek, így egyszerűbb készülnünk nekünk is” – mondták.

Legyen bárhogy is, a családi együttlét, a gratulációk, ajándékok boldoggá teszik a vizsga előtt álló kamaszokat. És meg is nyugtatják őket, hiszen hétfőn kezdődik számukra a nagy megmérettetés: az érettségi.

 

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email