20230422_151957

Aranyos sünik voltak a Föld Napja kedvencei

20230422_151957

Aranyos sünik voltak a Föld Napja kedvencei

A Magyar Földrajzi Múzeum családi rendezvénye bővelkedett az izgalmas programokban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Magyar Földrajzi Múzeum hagyományosan minden évben kiemelt figyelmet szentel a Föld Napjának. Bár a járvány miatt az előző évek nem kedveztek a rendezvénynek, most azonban teljes erőbedobással készültek az intézmény munkatársai.

A rendezvényen lehetett kézműveskedni is, hiszen az Iharos Népművészeti Egyesület jóvoltából Szent György-napi szárdudát csinálhattak a legkisebbek, sőt nemezből pendrivetartót is készíthettek.

Az Érd elszórt természeti értékei című kiállítás pedig egy izgalmas feladatnak adott teret, hiszen erre épülve hétpróbázhattak is az érdeklődők. Ezt inkább a nagyobb gyerekeknek szánták a szervezők, de a szülők is kipróbálták, hogy megtalálják-e a helyes válaszokat a feltett kérdésekre.

A Tüskeböki Alapítvány pedig hozott magával két mentett sünit, amelyekkel közelebbről is meg lehetett ismerkedni. A bemutató célja egyben az is volt, hogy felhívják a a figyelmet arra, hogy időnként bizony a környezetünkben élő sünöknek szükségük van ránk, hiszen esetenként mentésre szorulhatnak.

Az alapítvány munkatársa a helyszínen elmondta, hogy a medvékhez hasonlóan a sünök is téli álmot alszanak. A felhalmozott zsírtartalékból telelnek át. A tartalék egyik felét a telelésre, a másikat pedig az ébredésre használják fel. Ha idő előtt felébred egy sün, vissza már nem tud aludni, így elpusztul, hiszen a tél végére elfogy a teljes zsírtartaléka.

Az állatok mentése ősszel esedékes, főként a kis tömegű sünök szorulnak az ember segítségére, ugyanis ezek az állatok nem halmoznak fel elég zsírt. Ha télen melegben tartják őket, akkor nem hibernálják magukat és megfelelő táplálás mellett átvészelhetik a számukra kritikus időszakot

– hangsúlyozta a szakember.

Házi praktikákat is elsajátíthattak az érdeklődők, ugyanis az Érdi Környezetvédő Egyesület otthon előállítható háztartási tisztítószereket mutatott be, továbbá a tagok segítségével viaszos kendőt is készíthettek a jelenlévők.

Gyógynövényekkel is lehetett ismerkedni az emeleten, a múzeumkertben pedig a Kertbarátkör tagjai a palántázás csínját-bínját mutatták be a közönségnek. A rendezvény a mozgás örömére is helyezett hangsúlyt, akinek volt hozzá kedve, tollasozhatott a parkban.

Fekete-Mácsai Anetta igazgatóhelyettes továbbá elmondta, hogy ezután már a nyárra készülnek. A következő nagyszabású programjuk a Múzeumok Éjszakája lesz, amelyre június 25-én várják azokat, akik szeretnének többet megtudni Dél-Amerika titokzatos világáról.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email