teszedd

A koponyától a sörösdobozig minden bekerült a zsákba

teszedd

A koponyától a sörösdobozig minden bekerült a zsákba

A Teszedd akció keretében tizenhat helyszínen tisztul meg a város az illegális hulladéktól.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az idei Teszedd akció április 22-től 28-ig tart, ebben a néhány napban Érd apraja-nagyja megmozdul a tisztább környezet érdekében. A városban a legtöbb akciót a nyitónapon tartották, az időjárás is kedvezett a lelkes környezetvédőknek.

Az Érd Médiacentrum ezúttal három helyszínre látogatott ki. Az Ercsi úti temetőnél a Júlia utcában gyűjtő csapathoz csatlakozott Csőzik László polgármester, aki lelkesen vetette bele magát a munkába és gyűjtötte a szemetet az önkéntesekkel együtt. A város vezetője szomorúan jegyezte meg, hogy el sem tudja képzelni azt, kik és milyen megfontolásból szórják tele hulladékkal a város kül- és belterületeit.

Az ilyen és ehhez hasonló akciókkal próbáljuk orvosolni a problémát, de azt hiszem, hogy az erőfeszítések még így sem elegendőek. Talán az emberek agyát kellene átállítani valami kulturáltabb módra

– méltatlankodott a polgármester.

A terület koordintárora Andrasek Mónika képviselő mindemellett elmondta, hogy 30-40 önkéntes gyűjtötte a lakossági szemetet. Azt tudni kell, hogy ebben az akcióban veszélyes hulladékot, építési törmeléket, gumiabroncsokat nem lehet gyűjteni, de ezeket is kihordták a területről, hiszen ennek az elszállításában az ÉTH és az Érdi Városgazda is segít – tette hozzá.

 

A kis erdős területről rengeteg szemetet gyűjtöttek össze, a zsákok gyorsan megteltek. A műanyag palackoktól kedzve a sörös dobozon át lehetett itt találni mindent. A fás terület mélyéről még kutyához köthető csontok is előkerültek, amelyet épp Tetlák Örs alpolgármester talált meg.

A másik teszeddes gyűjtőpont, ahova ellátogattunk, az Iparos út végén lévő buszfordulónál volt. Itt a Parkvárosi Közösségi Ház szervezésében Keszei Virág művelődésszervező fogta össze és koordinálta a gyűjtést, aki elmondta, hogy főként kutyások jöttek el, hiszen elsősorban ők használják a területet és ismerik azokat a helyeket, ahol húsbavágó a probléma. Huszonkét ember kitartó munkájának köszönhetően lett itt tisztább a terület.

Napi szinten termelődik a hulladék, így sokkal több ilyen akcióra lenne szükség. Keszei Virág szerint, aki használja az erdőt, az vigyáz a környezetére, de ez nem elég azokkal szemben, akik viszont szándékosan ide kihozzák a szemetet és a környezetszennyezésről tudomást sem véve naponta teszik élhetetlenné ezt a páratlan szépségű részét a városnak.

Az egyik önkéntes mesélte a helyszínen, hogy a minap külföldi vendégekkel sétáltak el ide és előttük is szégyellték azt a látványt, ami itt fogadta őket. Ő többek között ezért is döntött úgy, hogy eljön és segít a takarításban.

A Parkvárosi Közösségi Ház szervezte a gyűjtőcsapatot a Sóskúti út környékére is, ott 15-en tevékenykedtek, valamint látogatásunk harmadik helyszínén, a Műszerész utca és a Tetőfedő utca sarkán 10 fő tisztította meg a szeméttől az erdő szélét. A gyerekek is lelkesek voltak, már alig várták, hogy gyűjthessék a hulladékot.

 

Horváth Attila felügyelte az itteni munkálatokat. Családjával két éve költözött Érdre és szabadidejében szívesen sportol, ennek köszönhetően bejárta már a környéket és elszomorította az a mennyiségű szemét, amivel folyamatosan találkozik.

A Tetőfedő utca melletti erdősávot tisztították meg, ahol főként a téli időszakban látványos az elszórt hulladék. Az akcióban résztvevők pedig elmondták, hogy mindenkinek legalább annyit érdemes megtennie, hogy egy évben egyszer él a lehetőséggel és segít a takarításban. Ennyivel ugyanis mindenki tartozik a természetenek és közösségnek is.

Szombaton zárult az első napja az országos hulladékgyűjtési akciónak, amely helyben vasárnap és szerdán újabb helyszíneken folytatódik, eezkről pedig ITT számoltunk be korábban.

A Júlia utcából élőben jelentkeztünk, amelyet itt tekinthet meg:

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email