22_03_29_erdmost_nincskep

Újabb bölcsődével gazdagodhat Érd

22_03_29_erdmost_nincskep

Újabb bölcsődével gazdagodhat Érd

Bölcsődeépítési pályázaton indul az Érdi Horvát Önkormányzat, a város segítségével.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

1852. április 21-én Pesten, a Kalap utca 1. alatt nyílt meg Magyarország első bölcsődéje. Érden minden április 21-én szakmai programokkal ünneplik ezt a napot, de az idei az első alkalom, amikor az Aradi utcai és a Béke téri intézmény dolgozói együtt vesznek részt nagyobb szabású rendezvényen. A Vigadó épületében tartott szakmai napon az előadások mellett a kötetlen együttlétre és a kikapcsolódásra is fókuszáltak a szervezők: meglepetésvendégként Vastagh Csabát hívták meg, hogy énekeljen a gyermekgondozóknak.

Érd két bölcsődéje már fogalom Érden, hiszen mintegy negyven éve működnek. Sokan a kislányukat, kisfiukat is oda íratják, ahol ők nevelkedtek pici korukban. Persze, az eltelt évtizedek alatt bővítésen, felújításon is átestek ezek az intézmények, de a férőhelyek száma még így is kevés: a túljelentkezés körülbelül a duplája. Az intézményvezetők szerint nagyon nagy az igény a bölcsődei nevelésre, és általában egy éves kortól szeretnék hozni a szülők a gyermekeket.

bolcsi2_ilyen_most

Csőzik László polgármester is hangsúlyozta köszöntőjében: a nagy férőhelyhiánnyal a városvezetés is tisztában van. „Városunkra nem jellemző, hogy csökken a gyermeklétszám, itt pont fordítva van: 2021-ben 750 volt az újszülöttek száma. Érd a legfiatalabb magyar város, az itt élők átlagéletkorát tekintve, és a beköltözők többsége gyermekkel jön. Nagyra nőttünk hirtelen, iparunk nincs számottevő, ezért állandó forrásgondokkal küszködünk, és a sok kisgyermekes családról gondoskodnunk kell.”

„Van azért jó hírünk is: az EU-s Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből (RRF) Érd közel egymilliárd forintot nyert egy új bölcsőde létesítésére, a Rozsnyói utcában. A tervezési folyamat végén járunk” – mondta a polgármester, hozzátéve: azon dolgoznak, hogy az intézmény ne ötvenhat, hanem nyolcvannégy férőhelyes legyen.

Az építkezés közbeszerzési eljárását nyáron írják majd ki, a részletekről az ÉrdMost korábban itt adott hírt.

A polgármester elmondta: kiírtak egy újabb bölcsődeépítési pályázatot, de mivel Érd már nyert, az önkormányzat nem indulhat ezen, nemzetiségi önkormányzat vagy egyház viszont igen. Ezért Érd partnert keresett, és talált is: az Érdi Horvát Önkormányzat vállalta, hogy elindul a város segítségével. „Bízom benne, hogy nyerünk, hiszen hol máshol, mint az agglomeráció legnagyobb városában van szükség új férőhelyekre, intézményekre” – tette hozzá.

A polgármester utalt arra is: az önkormányzatoktól egyre több intézményt és hatáskört vesz el az állam, de bízik benne, hogy a bölcsődék és az óvodák maradnak önkormányzati fenntartásban.

 

Fotó: Balogh Alex, ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email