tanar tuntetes nagy cimlap

A státusztörvény tervezetének eltörlése lenne a megoldás

tanar tuntetes nagy cimlap

A státusztörvény tervezetének eltörlése lenne a megoldás

Ezt mondja a pedagógus, aki hétfőn számos kollégájával együtt fog tüntetni a kormány elképzelései ellen.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Április 24-én ismét országos sztrájkra készülnek a pedagógusok. Ahogy arról az ÉrdMost is többször beszámolt, a tanárok változó intenzitással és formában ugyan, de immár több mint egy éve folyamatosan nemtetszésüket fejezik ki a hazai közoktatás állapota kapcsán.

A korábbi demonstrációk során felvetett problémák mellé most egy új célt is megjelöltek a tiltakozók. Ez pedig a kormány úgynevezett státusztörvény tervezete, aminek hatályba lépése számos hátránnyal járna a tanárokra nézve, mondják a sztrájk szervezői.

Egy ennek apropóján indított petícióban például közel 5000-en nyilatkoztak úgy, hogy elhagyják a pályát, ha a törvényt kihirdetik.

ITT EGY RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ, hogy pontosan mit is okozna a státusztörvény.

Pedagógussztrájk Érden 2022-ben (forrás: ÉrdMost)

Hoffmanné Zsolnai Noémi, a Diósdi Eötvös József Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanítója szerint már a törvény szellemisége sem jó, mert az elidegenedést eredményez az iskola egyes szereplői, a pedagógusok, diákok és szülők között.

De ha ennél konkrétabban, részleteiben vizsgáljuk, akkor is számos olyan pont van benne, ami még inkább ellehetetlenítené ezt, az eddig sem túl megbecsült szakmát, mondta el az Érd FM-nek adott interjúban.

A törvénnyel tovább nőne az oktatók leterheltsége, hiszen jelentősen megnőne a munkaidő. Ha az anyagi körülmények javulnának is, az egy rendkívül képlékeny teljesítményrendszer alapján történne, ami szintén feszültséget szülhet, hangsúlyozza a diósdi pedagógus.

Pedagógussztrájk Érden 2022-ben (forrás: ÉrdMost)

Úgy gondolja, ez az elképzelés senkinek se szolgálja az érdekeit, legalábbis a gyerekekét, a társadalomét biztosan nem. „A társadalom érdeke az, hogy jól képzett önálló döntéseket hozó gyerekek kerüljenek ki az iskolából”, fogalmaz.

Mint mondja, még a szülők sem érzik át a helyzet súlyát, mert azt gondolják, ez a pedagógusok magánügye. Pedig egy kisgyermekes szülő már pár éven belül meg fogja tapasztalni, hogy nem lesz, aki tanítsa a gyermekét. Illetve ha lesz is, akkor sem az elvárt színvonalon.

Pedagógussztrájk Érden 2022-ben (forrás: ÉrdMost)

A diósdi általános iskolából egyébként harminc pedagógus csatlakozik a hétfői munkabeszüntetéshez, árulta el Hoffmanné. Reggel fél 8-tól pedig egy fél órás tüntetést is tartanak majd, amihez bárki csatlakozhat.

Információink szerint egyébként az Érdi Tankerülethez tartozó további intézményekben is lesznek megmozdulások, amelyekről természetesen az ÉrdMost is beszámol majd.

Aki szeretné tudni, hogy mennyit keres egy 1985 óta a pályán lévő pedagógus vagy, hogy mit jelent az, hogy „vándortanár”, esetleg arra is kíváncsi, hogy a fiatalok mennyire tartják vonzónak a tanári pályát, akkor hallgassa meg az Érd FM-nek a Hoffmanné Zsolnai Noémivel készült interjúját.

Fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email