kreszprofesszor_jpg_erdmost

Így jár az, aki nem adja meg az elsőbbséget – videó

kreszprofesszor_jpg_erdmost

Így jár az, aki nem adja meg az elsőbbséget – videó

A figyelmen kívül hagyott szabályok és táblák miatt törnek az autók.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A sofőrök többsége nincs tisztában a jobbkéz-szabály pontos alkalmazásával, így nem meglepő, hogy sok a félreértés. Az elv lényege, hogy az egyenrangú útkereszteződésben elsőbbséget kell adni a jobbról érkező minden jármű részére.

Amennyiben főúton közlekedünk, úgy könnyű dolgunk van, hiszen tudjuk, hogy végig elsőbbségünk van. Pető Attila Kreszprofesszor viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a belvárosi egyenrangú utcák esetében már merőben más a helyzetet, hiszen megjelenik a jobbkéz-szabály, amelynek a figyelmen kívül hagyása számtalan baleset oka.

A szabály lényege, hogy minden sarkon elsőbbséget kell adni, így a járművek sebessége sem nagy, és elméletileg a balesetek száma is kevesebb lehetne, de sajnos bosszantó koccanások mindig vannak

– hangsúlyozta a szakember az Érd FM 101.3 reggeli műsorában.

A magasabb rendű utakat eleve közúti jelzőtábla jelzi. Az elsőbbség adás tábla egy csúcsára állított háromszög, pontosan azért, hogy hátulról is fel lehessen ismerni. A Kreszprofesszor szerint védett úton haladva, ha az autós benéz a kereszteződésbe és látja ezeket a táblákat, akkor tudja, hogy neki elsőbbsége van.

Ha nem látunk ilyen jelzőtáblákat, akkor az azt jelenti, hogy egyenrangú útkereszteződéshez értünk, ahol a jobbról érkezőnek van elsőbbsége, viszont nekünk pedig a balról érkező ad elsőbbséget, ezzel lassítva a forgalmat, segítve a biztonságos közlekedést a kereszteződésben

– magyarázta Pető Attila.

Érden sok vitás helyzet alakulhat ki, hiszen szilárd és nem szilárd burkolatú utak váltják és keresztezik egymást. Ezekben az esetekben értelemszerűen az elsőbbség a szilárd buroklatú úton érkezőket illeti meg. Pető Attila kiemelte, ha a földút 50 méteres szakaszon aszfaltozott a végén, attól az még földútnak számít, de ha ennél több, akkor a szabályok szerint már nem az.

Fontos kérdés az is, hogy a mart aszfalttal borított utcákat hova soroljuk, hiszen Érden ebből is található bőven. Mivel nem természetes felület, ezért ez a fajta út elsőbbséget élvez. A murvás utat pedig határesetnek nevezik a szakemberek, egyértelmű szabály erre nincs.

A legfontosabb, ha az útkereszteződéshez érve elbizonytalanodik a gépjárművezető, akkor lassítson le, hiszen fel kell mérni az adott helyzetet, hogy a körülményeknek megfelelően tudjuk alkalmazni a szabályokat

– tette hozzá a Kreszprofesszor.

A jobbkéz-szabály esetében fontos megjegyezni azt is, hogy minden közúti járműre vonatkozik. Sokan nem tudják, de a kerékpárosokat is megilleti az elsőbbség az egyenrangú útkereszteződésben.

bicikli_200108

A KRESZ egyik alapszabálya, hogy tegyünk meg mindent azért, hogy ne legyen baleset. A nem egyértelmű útkereszteződések azok a helyszínek, ahol hatványozottan érdemes elkerülni az ütközést. Számos vitás helyzet alakulhat ki, a biztosító is megtagadhatja a kártérítést, de egy bírósági tárgyaláson is születhet hátrányos döntés egy egyszerűnek tűnő eset ügyében is.

Az elsőbbség a KRESZ szerint egy továbbhaladási jog. A szakember azt mondja, hogy a jogainkról le lehet mondani, így az elsőbbségről is. Fontos hogy ezt egyértelműen tegyük a biztonságos közlelekdés érdekében.

Az alábbi videó Érden készült, amely azt tükrözi, hogy milyen veszélye van annak, ha egy kereszteződésben figyelmen kívül hagyjuk az elsőbbségadási kötelezettségünket.

 

Fotó: Gárdos Attila, Pixabay videó: bpiautosok.hu

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email