sargabarackPixabay_230411.jpg

Katasztrófa Érden: oda lett a teljes baracktermés

sargabarackPixabay_230411.jpg

Katasztrófa Érden: oda lett a teljes baracktermés

A kajszi és az őszi elfagyott, a kései cseresznyénél még bizakodhatunk, ahogy a meggynél és az almánál is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Biztosat mondani még nem lehet, de a gazdák már most úgy látják: a kajszit és az őszit el vitte az áprilisi fagy. Hogy mekkora is a kár, azt akkor tudják megmondani, ha a fákon megjelennek a gyümölcskezdemények. Az ültetvények tulajdonosai mindezt érthető módon katasztrófaként élik meg.

„Érd környékén a kajszibarackfák túlnyomó többsége – legalábbis ami külterületen, és nem a házak között, védett helyen van – közel száz százalékos fagykárt szenvedett, a múlt heti előzetes felmérésünk szerint”

– mondta el az ÉrdMostnak dr. Lakatos Tamás, a Gyümölcstermesztési Kutatóközpont vezetője.

„Volt három fagyos éjszakánk, amikor az Elvira majorban mínusz négy-öt fokot is mértünk hajnalban, az azt megelőző héten pedig két fagyos éjszakánk volt. Emiatt sajnos a korábbi és a későbbi kajszifajták is károkat szenvedtek. Hogy ez milyen mértékű, azt majd sziromhullás után látjuk” – tette hozzá.

barackeudrazse_210903

Lakatos Tamás kérdésünkre elárulta, mi várható a többi gyümölcsfajta tekintetében.

„Az őszibarack hasonló helyzetben van, mint a kajszi, a cseresznye virágzása kicsit később indul és tovább tart, így valószínűleg a korai és középérésű fajtákat érinthette a fagykár, a késeieknél még nem tudhatjuk, hogy bimbós állapotukban mennyire viselte meg a fákat a hideg. Reméljük, hogy ott kisebb lesz a kár. A mandulánál komoly veszteséggel számolunk, a szilvánál pedig hasonló a helyzet, mint a cseresznyénél: a késeiek talán megúszták.”

„A meggynél jó esély van arra, hogy legalább elfogadható termést szüretelhetünk. Meggyfajtáink túlnyomó többsége öntermékeny, és rendkívül bőven köt, ezért egy enyhe fagykár még jól is jöhet ahhoz, hogy ne legyenek túlterheltek a fák. Sajnos, ez a fagy nem enyhe volt… Az alma virágzása most indul, reméljük, bimbós állapotukban viszonylag jól tolerálták a múlt heti hideget, de a körte már problémásabb, ott is számolhatunk jelentős károkkal”- sajnálkozott a kutatóközpont vezetője.

 

_meggy2

Kávrán Tibor gyümölcstermesztő ültetvényeiben a korai sárgabarack teljesen elfagyott, a cseresznye is két méter magasságig. Az őszibaracknál 2-3 hét még kell, hogy kiderüljön, milyen mértékű a kár. Kávrán Tibornak az elmúlt öt évből a tavalyi volt az egyetlen, amikor volt kajszitermése.

„Több kollégával is forró dróton vagyunk ilyenkor, és tudom: az ország többi részén is ugyanez a helyzet” – hangsúlyozta az ÉrdFM 101.3 kérdésére. „Mi az őszibarackban reménykedünk, talán azon lesz termés” – jegyezte meg.

Bélyegkép

Az ÉrdMost beszélt több helyi gyümölcstermesztővel, ugyanolyan veszteségekről számoltak be, mint Lakatos Tamás és Kávrán Tibor. „Tizenkét hektár barackosunk van, azt lehetetlenség végigfüstölni. Mínusz öt-hat foknál ez különben is csak annyit ér, halottnak a csók” – panaszolta egyikük.

„Egy ismerősünknek Salgótarjánban van ötezer barackfája. Múlt héten küldött képet róluk: vastagon állt a virágzó fákon a hó. Ott sem lesz termés. Ahogy szerintem az egész országban. Számomra az a nagy kérdés, hogy ez az időjárási tendencia folytatódik-e – azaz állandóvá válnak-e a március-áprilisi kemény fagy. Harminc éven át nem tapasztaltunk hasonlót, mint az elmúlt években” – jegyezte meg.

 

 

Fotók: ÉrdMost arcíhv, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email