tuzolto_pixabay

Kétezer lakástűzhöz riasztották áprilisig a tűzoltókat

tuzolto_pixabay

Kétezer lakástűzhöz riasztották áprilisig a tűzoltókat

A főként fűtés miatt keletkezett tüzekben 282 otthon vált lakhatatlanná.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Gyászos mérleget vont honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság: közlésük szerint az idei első negyedévben 2097 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. Ezekben a tüzekben 27 ember vesztette az életét, 176-an pedig megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett. Az áldozatok átlagéletkora 67 év, ebből is látszik, hogy a leggyakrabban idős emberek válnak a tüzek áldozatává.

Három focipályányi ingatlan égett le

A számokban bemutatott összesítés sokkoló képet mutat a hazai tűzesetekről. A beszámolóból kiderül, hogy három hónap alatt több mint 24 ezer négyzetméternyi ingatlan égett le, ami három focipályányi területnek felel meg – a tüzekben 282 otthon vált lakhatatatlanná vagy fűthetetlenné, és 781 embernek kellett emiatt menedéket keresnie.

A füstérzékelő az otthont is megmentheti

Bár a fűtési szezon kiszámíthatóan megugrik a tűzesetek száma, a lakosság a megelőzés érdekében sem tesz sokat. A több mint kétezer esetből csak 6 helyszínen volt füstérzékelő, pedig ezek a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és ilyenkor még lenne idő a védekezésre. A tüzek keletkezési helye alapján a legtöbb , 21 százalék a kéményben, 14 százalék a konyhában, 10 százalékuk a hálóban és 7 százalék a nappaliban ütött ki. A szerencsétlenség többnyire a nyílt láng használatára, ritkábban valamilyen elektromos vagy fűtési hibára vezethető vissza, de gyakori ok a figyelmetlen dohányzás is.

A legnagyobb tűz Kadarkúton volt január 8-án, ahol egy lakóházzal egybeépített ötszáz négyzetméteres autószerelő műhely égett teljes terjedelmében. A leghosszabb beavatkozás január 30-án volt, egy győri családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt 14 órát vett igénybe. Ennél az esetnél ketten vesztették életüket. Két áldozatot követelt február 19-én egy szigetszentmiklósi, március 12-én egy dabasi és március 17-én egy tatabányai lakástűz is.
A lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével – ajánlja a katasztrófavédelem – emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is. Ha régebben épült épületben lakunk, időközönként érdemes szakemberrel felülvizsgáltatni az otthonunk elektromos rendszerét is. Tanácsos a konyhába, hálóba és a nappaliba füstérzékelőt felszerelni a plafonra.

Nem elég csak szellőztetni

Az első negyedévben 282-szer riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. 82 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 3 ember pedig meghalt. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha beltérben nyílt láng ég és az nem kap elegendő oxigént. A levegő-utánpótláshoz ugyanis kevés, ha néha kinyitják az ablakot: állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni.

A tűzvizsgáló szakemberek olykor gyanús esetekkel is találkoztak. A z első negyedévben a katasztrófavédelem 87 esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárására, és 39 helyszínen szándékos tűzokozás lehetősége is felmerült.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email