wisching9_230406.jpg

Wischin Tibor, napraforgók szerelmese

wisching9_230406.jpg

Wischin Tibor, napraforgók szerelmese

Még az autópályán is megállt, hogy leszakítson egy különleges virágot, amit később meg is festett.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A nyolcvanadik évében járó Wischin Tibor Rudolf megalakulása óta tagja a Képzőművészek Érdi Közösségének, aminek ma már korelnöke. De ne higgye senki, hogy pihen: padlásműtermében most is fest, és vannak jövőbeli elképzelései is.

Alkotásairól, látásmódjáról a Szociális Gondozó Központban április 6-án nyílt kiállításon beszélgettünk. Az egyik falról leragyogtak virágokról festett csendéletei, a másikon impresszionista alkotásai kaptak helyet.

„A tájképfestészet mindig közelebb állt hozzám, de portrékat is festettem. A napraforgókat nagyon szeretem, és nagy rajongója vagyok Van Goghnak, aki annyira új stílusban alkotott, hogy egész életében egyetlenegy képet tudott eladni” – mondta a Wischin Tibor, aki nem fénykép alapján, hanem az eredeti után festi alkotásait.

„Ennek a napraforgós képnek (lásd kiemelt fotónk – a szerk.) története van. Balatonra mentem az autópályán. Az út menti szántóföldek között volt egy kis megműveletlen sziget, ahol kinőtt egy napraforgó. Több száron hordozta a virágait. Elhatároztam: ha hazafelé jövet is meglesz, megállok, leszakítom és megfestem. Így is lett.”

Wischin Tibor Rudolf gyermekkora óta fest; nagyapja házában sok festménnyel találkozott, és megkedvelte a színeket. Iskolás korában egy festőművésznél tanult. A festést akkor sem hagyta abba, amikor pár évre Prágába költözött, de miután családja lett, már nemvolt ideje alkotni. Az ecsetet nyugdíjas korában vette elő újra, az elmúlt évtizedben volt egyéni és csoportos tárlata is.

„Wischin úrnak sajátos, jól megragadható egyéni stílusa van. A megfigyelés fontossága, a természet szeretete és az örökké tartó pillanatok rögzítése számára elengedhetetlen” – méltatta az alkotót a megnyitón Szűcs Gábor alpolgármester, aki a helyi kulturális intézmények változatos programjaira is felhívta a közönség figyelmét.

Nem maradhatott el a pódiumbeszélgetés sem – Wischin Tiborral Somfai István, a Poly-Art Alapítvány elnöke beszélgetett -, és igazi meglepetés volt Győriné Nagy Erika Lilla, a velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Technikum tanára és diákja, Tóth Balázs produkciója.

A pedagógus citerán kísérte növendékét, aki népdalokat énekelt. Az idősotthon lakói hálás közönségnek bizonyultak: együtt daloltak a fiatalemberrel.

Az idős arcok felderültek, sokan mosolyogtak – nagyon jól esett a közös éneklés. Ahogy Somfai tanár úr fogalmazott: ez a kiállításmegnyitó igazi húsvéti ajándék volt a nyugdíjasoknak.

A kiállítás  30-ig tekinthető meg a Topoly utca 2. szám alatti idősotthonban, szerdánként 17–19 óra között. Aki más időpontban szeretne menni, egyeztessen a 06(20)333-6031-es telefonszámon.

 

Fotók: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email