husvetisonkapixa_230403.jpg

Pácban vagyunk mi is, nem csak a sonka

husvetisonkapixa_230403.jpg

Pácban vagyunk mi is, nem csak a sonka

Kevesebben ünneplik úgy a húsvétot, mint a korábbi években.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Békebeli füstölt sonka (lapockából)  8 ezer forint. A paradicsom kilója 2-3 ezer, az újhagyma csomagja ötszáz – ezzel számolhat az a háziasszony, aki elindul egy húsvéti bevásárlásra. Soroljuk még? Egy üveg ecetes torma négyszáz, a mustár ötszáz forint. Egy kiló kenyér ezer forint felett, a kalács ára ennek körülbelül a duplája. Nem csoda, ha egyre többen vannak, akik legfeljebb a hatósági áras tojással készülnek az ünnepre.

„Sokaknak a húsvét nem is húsvét, nem foglalkoznak vele, mert nincs rá lehetőségük. Az, hogy a gyerekek kapjanak valami apróságot, már szóba se jön” – mondta kérdésünkre Vizvári Jutka, az Érdi és környéki kérések/felajánlások (lngyenesen) közösségi oldal adminisztrátora.

Jutka évek, évtizedek óta koordinál segítő akciókat, társaival együtt mintegy tíz érdi rászoruló család támogatását szervezi hónapról hónapra. Boltosok, vállalkozók is segítenek, de ezek időszakos, nem állandó támogatások. Mi segítünk abban, hogy a felajánlások jó helyre kerüljenek” – magyarázta Jutka.

Paróczai Zoltánné Mariann, az Emberi Hang Alapítvány kurátora évek óta koordinálja  Érden az egyházak ételosztását. A nagyhéten sonkát, tojást, tormát szállítanak házhoz.

Mariann és csapata több mint száz nehéz helyzetben élő érdi családdal, illetve idős házaspárral és egyedülálló nyugdíjassal tartja a kapcsolatot. „Már csak az árakból kifolyólag is, sokkal nehezebb lesz ez a húsvét. Mintegy száz címre viszünk csomagot, már elkezdtük megvenni a belevalókat. A nagycsaládosok két kötözött sonkát és legalább harminc tojást kapnak” – válaszolta érdeklődésünkre Mariann.

„A sonka szerencsére egyes szupermarketekben alig drágult, kilóját 1900 forintért vesszük. A tojás húzósabb, főleg, hogy csak harmincat vehetünk egyszerre, nekünk meg ezer darab kell. Szerencsére az egyik zöldséges hozott nekünk a nagybaniról, és olyan áron kapjuk, ahogy ők be tudták szerezni” – tette hozzá.

„Sajnos, a gyerekeknek már nem jut ajándék. Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, az egyházközségek két-két ételosztást már vállaltak a télen, ők is anyagi lehetőségeik végén járnak, ráadásul mindenhol gyűjtenek egyéb jótékony célokra is. A húsvéti ételosztás költségeinek oroszlánrészét idén az Érdi Evangélikus Egyházközség vállalta magára. Az élelmiszercsomagot házhoz is kell szállítani, most szervezem a járatokat” – tette hozzá Mariann.

A hajléktalanellátásban is készülnek a húsvétra. Az átmeneti szállón élő embereknek vagy nincs családjuk, vagy nem tartják velük a kapcsolatot.

„Nálunk az idősebb korosztály van leginkább jelen. A kis nyugdíjukból fizetik a szállást, nagyon nehéz megélniük. Nem könnyű ez az időszak számukra, semmilyen tekintetben – vélte Stehlik Krisztiánt, a Hajléktalanokat Ellátó Központ tagintézmény-vezetője. – Próbáljuk minél otthonosabbá tenni az ünnepet, és átvesszük a készülődés terhét. Kézműves foglalkozást szervezünk, és lesz mise is. Ez már a második alkalom, hogy egy katolikus pap látogat el hozzánk. És nem maradhat el a közös főzés sem: sertéspörkölt lesz burgonyával, savanyúsággal” – sorolta Krisztián.

 

Fotó: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email