Tavaszi nagytakarítás a Duna-parton

Ha elkoboznák az autójukat, abból tanulnának – videó

Tavaszi nagytakarítás a Duna-parton

Ha elkoboznák az autójukat, abból tanulnának – videó

Szombaton ismét az illegális hulladék ellen harcoltak az érdi civilek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ illetve az Aktív Magyarország immár harmadjára hirdette meg a „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” elnevezésű akciót, amihez március 21-e és április 22-e között bárki csatlakozhat, azzal a szándékkal, hogy egy újabb fronton vegyék fel a küzdelmet az illegális szemetelőkkel.

A programra az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület (ÉRDKöVE) is jelentkezett, helyszínként pedig az érdi Duna-partot, azon belül is a vízmű telep mögötti erdős területet jelölték ki, ahol – hasonlóan a város sok más pontjához – elég csupán néhány lépést tenni, hogy szemétkupacokat lásson az ember. Volt és van itt minden. Hűtőszekrény, autógumi, sörpad, egyszóval színes a kínálat.

A képen látható csónakot ugyan nem most találták, egy ideje már zátonyra futott az erdőszélen, de mint mondják, ez legalább egy „hasznos” szemét, ugyanis ebből egy virágládát készítenének, ami például a Beliczay-sziget bejáratánál gyönyörködtetné az arra sétálókat.

Barakonyi-Tóth Viktória, az Érdköve titkára elmondta, két konténert hozattak, de alábecsülték a területen található hulladék mennyiségét. Hiszen, ahogy az videónkból is látszik, legalább egy konténernyi szemetet ott kellett hagyniuk.

 

Az egyesület tagjai mellett önkéntesek is csatlakoztak a szemétszedő túrához. Tomor Lajos a feleségével érkezett, mint mondják, mindig szívesen jönnek az ilyen megmozdulásokra.

Ők úgy látják, az anyagi megfontolásokon túl a lustaság, a fásultság az oka, hogy egyesek nem a hivatalosan arra szolgáló helyre, hanem például ide, a Duna-partra szállítják a hulladékot. Sejtésük szerint a „konténereseknek” is benne lehet a kezük, akik egy-egy lomtalanítás után nem a szeméttelep, hanem az erdő felé veszik az irányt. Ezért akár egy olyan büntetést sem tartanának rossznak, hogy elveszik az autóját annak, aki ilyet tesz, fogalmaz a házaspár.

S. Bitskey Kata, az ÉRDKöVE fenntarthatósági szakértője szintén az erőteljesebb fellépésben hisz. Már csak azért is, mert szerinte Érd egyik legnagyobb problémája az illegális hulladék. Noha egyre többen foglalkoznak a témával, ami üdvözítő, azonban az illegális szemetelőkkel kapcsolatos büntetések még mindig nem elég szigorúak. Úgy érzi, oda kellene eljutni, hogy a társadalom azt érezze, ciki és kellemetlen a szemetelés.

Fotó: ÉrdMost/Szűcs Gergely

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email