23_03_29_gyumolcs

Idén nem eszünk sok kajszit és őszit, de talán szilvát sem

23_03_29_gyumolcs

Idén nem eszünk sok kajszit és őszit, de talán szilvát sem

Az éjszakai fagyok jelentősen károsítják a teljes virágzásban álló gyümölcsfákat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Dermesztő, telet idéző idő volt ma hajnalban. Kellemetlen ez így, áprilishoz közeledve, de legalább egy vastagabb kabáttal „kicselezhetjük” a rossz időt. Viszont a virágzó gyümölcsfákat nem öltöztethetjük fel, és kérdés, mit tehetünk azért, hogy megvédjük őket a fagytól.  Az ÉrdFM 101.3 Bundáskenyér műsorának vendége volt dr. Lakatos Tamás, a MATE Gyümölcstermesztési Kutatóközpont (Elvira major) vezetője, akivel a fagykárokról és a megelőzésről beszélgettek kollégáink.

A szakember elmondta: az elmúlt öt évben négy olyan tavasz volt – az ideit is beleszámítva, amikor elfagytak a gyümölcsösök. A tavalyi volt az egyetlen, amikor nem volt érdemi fagykár.

„Az, hogy ennyi problémánk van a faggyal, egyértelműen az éghajlatváltozás következménye. Kifejezetten enyhék a teleink, nagyon hamar megindul a fák keringése, és 8-10 nappal korábban indul meg a fák fővirágzása is. Ebből adódóan a tél végi, tavaszi fagyok sokkal jobban károsíthatják a gyümölcsfáinkat” – hangsúlyozta.

„Az Elvira-majorban szerda hajnalban mínusz 4,5 Celsius fokos minimumértéket mértek. Éjfél előtt megállt a szél, és mivel viszonylag derült volt az ég, nagyon le tudott hűlni a levegő. Ez azért probléma, mert a kajszi, az őszibarack és a szilva teljes virágzásban van, és semmi nem védte azokat a hidegtől. Szerencse, hogy a meggy, a cseresznye és az alma még jóval virágzás előtt áll, ilyenkor a fák fagytűrő képessége még jelentős.”

Ha a későbbi hetekben nem hoznak komoly fagyokat, legalább ezek a gyümölcsfák bő termést hozhatnak. Sajnos, a kajsziról, az őszibarackról és részben a szilváról jóval kevesebb termést tudunk majd betakarítani, ez egész biztos.

Bélyegkép

Az igazgató arról is beszélt, ültetvényeinkben füstöléssel, paraffingyertyával, fagyvédelmi öntözéssel védekezhetünk  a fagy ellen. Ezek akár mínusz 4 fokig meg tudják védeni a gyümölcsfákat, de ha jelentős széllel jön a lehűlés, akkor ezeknek a módszereknek nincs hatása. Így történt ez idén is.

A a rádióműsorban elhangzott beszélgetést itt hallgathatják meg:

Fotók: Draskovics Ádám/Érdi Újság

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email