background-21745_1920

Örüljünk a tavasznak és így virágozzék ezer virág

background-21745_1920

Örüljünk a tavasznak és így virágozzék ezer virág

Hová lesz a szerelem, ha elmúlik? Mi lesz a jácinttal, ha elvirágzik?

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az első kérdésünk költői – egyszersmind megválaszolhatatlan -, a második azonban nagyon is aktuális. Most még bimbózik, aztán illatáradattal, ezer virággal szórja ránk a tavaszt, majd mikor szépsége megfonnyad, szára meghajlik, eltakarítjuk, hogy ne is lássuk a szomorú pusztulást.

Aztán szépen elfeledkezünk róla, sőt, van aki jobb ötlet híján a kukába hajítja a csodás virágot. Pedig jövő tavaszig hagymájában élne tovább, és cseppnyi gondoskodást meghálálva újra elhozná nekünk a tavaszt.

Kedves asszonyok, lányok! Jusson eszünkbe, amikor március 8-i világnapunkon repeső szívvel átvesszük a bimbós jácintot vagy tulipánt életünk szerelmétől, hogy nem eldobós cucc van a kezünkben, aminek a kukában a helye, hanem egy élet. Akkor is, ha most olcsó: akciósan 350-700 forint, és egy kiló kenyeret se ér.

Hogy mit tegyünk vele, ha megesett rajta a szívünk? Ha van egy cseppnyi kert a közelben, egyszerű a dolgunk, csak földbe kell dugni virágzás után. (Most ellenőriztem, a tavaly így sorsára hagyott jácintom már bimbós.) A szakszerű bánásmód persze nem ez, egy virágszakértő (növényorvos) ajánlását itt lehet elolvasni.

Ha nincs talpalatnyi szabad föld a közelben, akkor is csak egy egészen kicsi fáradozást igényel, hogy megmentsük a virághagymákat. Az Érd-Óváros Civil Társaság és az Érdi Német Kultúr Egyesület ugyanis gyűjtést szervezett.

„Olyan virághagymákat kérünk – írják az Érd Óváros ÉRTÉKŐR csoportban -, melyek betöltötték elsődleges szerepüket és elvirágozva méltatlan helyre kerülnének. Két helyre tettünk ki táblát és gyűjtő kosarat. A Fogadalmi kápolnához (Szent Sebestyén, Szent Rókus és Szent Rozália kápolna a Külső Római úton), a kerítésen belül és Bogner Mária Margit első sírhelyéhez (az egykori gazdatiszti ház alatt, a Kastély utcával párhuzamos felhajtónál), a lépcső mellé. Az adománygyűjtő kosarakat rendszeresen ürítjük, a hagymákat biztonságosan tároljuk őszig. Akkor hirdetünk majd növényültetési eseményt. A tavaszi kertrendezés során feleslegessé váló gyökeres virágokat is átvesszük, és új élőhelyet keresünk nekik a Kálvária kápolna és más helyi nevezetességek környékén.”

Ez utóbbi felajánlás esetén a szervezők értesítést kérnek a 20ertekor23@gmail.com e-mail címre, vállalva, hogy elmennek a felajánlott növényekért.

Az Érd FM interjút készített az Érdi Német Kultúr Egyesület elnökével, Kotroczóné Klopfer Terézzel, akitől nemcsak a további városszépítő terveket lehet megtudni, de azt is, hogy mivel dobta fel a mentőakciót szervezők hangulatát városunk közelben lakó polgármestere. A felvételt itt hallgathatja meg:

Fotó: Pixabay; Hang: Érd FM/Szabó Beáta

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email