kutyazeno3_230301.jpg

Kincset érő mosolyt vitt az oviba Zénó és Árnyék – videó

kutyazeno3_230301.jpg

Kincset érő mosolyt vitt az oviba Zénó és Árnyék – videó

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kutyás hetet tartottak szerdán a Béke téri Kincses óvoda apróságai, akikhez Zénó és Árnyék látogatott el. Merthogy  náluk ilyen is van, nem véletlenül nyerték el tavaly az Állatbarát Óvoda címet. Ennek égisze alatt több érzékenyítő foglalkozást is szerveznek a kicsiknek. Mint Gruber Éva tagóvoda-vezető az ÉrdMostnak elmondta, szeretnék felhívni a gyerekek figyelmét a felelős állattartásra, és közelebb hozni őket a nemszeretem állatokhoz, mint a csúszómászókhoz, pókokhoz, hogy csak a legkézenfekvőbbeket említsük).

Február utolsó hetében az ebek voltak az ovis foglalkozások fókuszában. Kedden rendőrkutyák látogattak el az óvodába, az Érdi Civil Állatmentők Alapítvány jóvoltából, szerdán pedig a mozgásukban sérült, részben lebénult kutyusokkal foglalkozó TÜTÜ kutya-kerekeskocsi csapata hozta el a hátsó lábán béna Zénót a gyerekekhez. És ellátogatott az intézménybe Árnyék is, gazdájával, Csőzik László polgármesterrel.

Íme Árnyék és Zénó, no meg a gyerekek:

„Árnyék ötéves lehet. Nem tudjuk pontosan, mert menhelyi kutya: három éve hoztuk el a Siriustól. Kiváló választás volt. Okos, fegyelmezett, nagyon szeretjük – igazi családtaggá vált” – mondta Csőzik László, miután megpihentek egy kicsit. Árnyék ugyanis hatalmas labdázásba fogott az óvodaudvaron, „kettőt tönkre is tett itt az oviban, amit majd pótolnunk kell” – mondta mosolyogva a városvezető, aki csak biztatni tud mindenkit arra, hogy a menhelyről fogadjon be kutyát.

 

„Büszke vagyok arra, hogy húsz éve, még alpolgármesterként, az én előterjesztésemre fogadta el a testület azt, hogy ne sintértelepünk legyen, hanem állatmenhelyünk, amit Böjtös Éva és Andrea azóta is hihetetlen munkabírással és tenni akarással vezet. Nagyon sok érdi fogad a Siriustól örökbe kutyát. Mai látogatásommal nemcsak a felelős állattartásra szerettem volna felhívni a figyelmet, hanem azt is reklámozni, hogy a menhelyi kutya az igazi. És még fajtatisztákat is lehet ott találni, ugye, Árnyék?”

 

Vajon milyen esélyei vannak a boldog kutyaéletre annak az állatnak, amelyik lebénult vagy amputálni kellett az egyik lábát? Ezt is megtudhattuk azon a foglalkozáson, amit Zaubek Beatrix, a TÜTŰ kutya-kerekeskocsi egyik alapítója és fejlesztője vezetett.

„Főleg kutyusoknak és cicáknak gyártunk ilyen segédeszközt, de készítettünk már kecskének is – bármelyik állat viselheti. Zénó egy porckorongsérv miatt bénult le, és ugyan megműtötték, béna maradt. Egy éve februárban kapta meg a kocsit, amit hamar megszokott. Mikor a gyerekek meglátták, az volt a reakciójuk, hogy egy ilyen kutyus nem lehet boldog, de egy perc sem kellett ahhoz, hogy meggyőződjenek az ellenkezőjéről. A gyerekek általában elfogadóbbak, mint a felnőttek” – jegyezte meg Beatrix.

 

Tudomása szerint a jelenlegi gyakorlat az, hogy egy ilyen sérüléssel a kutyák ötven százalékát elaltatják, pedig ezek az állatok is tudnak teljes életet élni, ha kell, segédeszközökkel. Szerencsére egyre nagyobb számban  nő azok száma, akik így gondolkodnak.

Zénó most először járt óvodai foglalkozáson, először találkozott így gyerekekkel. Türelmesen és lelkesen játszott az ovisokkal, akik labdáztak vele és simogatták. Eljött a kutyus gazdája, Mezei Linda is, aki e kedvező tapasztalatok birtokában szívesen vállal majd hasonló felkéréseket.

 

Fontos, hogy a gyerekek megismerkedjenek olyan állatokkal, amelyek mások, mint a többi. Ha elfogadják, hogy ők így is teljes életet élnek, akkor sajátos nevelési igényű társaikat is könnyebben el tudják fogadni.

 

 

 

Fotók: Ádám Katalin, videó: Ádám Katalin, Bredák Péter

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email