panka5_230222.jpg

Panka úgy fújja a kürtöt, ahogy senki más

panka5_230222.jpg

Panka úgy fújja a kürtöt, ahogy senki más

A tizenhárom éves Nagy Panka Sára kiváló minősítéseket hozott országos és regionális versenyekről, és januárban a város is kitüntette.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Január végén díjazták Érd kiváló diákjait, az iskolák előterjesztései alapján. Nagy Panka Sárát a Lukin Alapfokú Művészeti Iskola javasolta a kitüntetésre, hiszen a hetedikes lány óriási sikereket ért el az elmúlt esztendőben:  a VII. Pest Megyei Rézfúvós Versenyen második lett, a Regionális Német Nemzetiségi Zenei Versenyen ezüst minősítést kapott,  a VI. Abonyi Országos Vadászkürt,- Mélyrézfúvós- és Rézfúvós Kamarazenei Fesztiválon pedig kiemelt arany minősítést.

Fotó: Balogh Alex

Zwickl Ágoston tanár úr tanítványa törékeny fiatal lány létére a tenorkürt szerelmese – mint mesélte, azért, mert ezen a hangszeren billentyűk is vannak, és a féléves furulya-előtanulmányok után nem volt kérdés, hogy ezt választja.

„Ülve szoktam játszani, így tudom tartani. Megszólaltatni nem könnyű, egy különleges hangot kell belefújni” – mutatta Panka, akivel a zeneiskola egyik termében találkoztunk egy téli délután. A fiatal lányt az anyukája kísérte el, aki mindenben támogatja őt – viszi az órákra, a próbákra, fellépésekre, hiszen a tenorkürtöt nem lehet hosszú távon cipelni.

 

Panka tagja a Lukin Fúvószenekarnak, így nemcsak a hétköznapjai zsúfoltak, hanem a hétvégéken is fellép. De nem bánja, sőt – ez az élete, és zenei pályára készül. Nagyon tehetséges a rajzban is – ez családi vonás, a nővére a Kisképzőn tanul, divattervező szakon -, így pihenésképp rajzolni szokott. A család mindkettejükre nagyon büszke.

Pankát kérdeztük arról is, mennyire izgul a fellépései előtt. Mint bevallotta, neki könnyebb versenyeken jól teljesíteni, mint a koncerteken – jobban tud koncentrálni úgy, hogy a produkciójának tétje van, ráadásul nincs is annyi néző, mint a fellépéseken. „Jobb, ha kevesebb ember van körülöttem. A lámpaláz egyébként inkább később jön ki rajtam, a díjátadón sem izgultam, inkább utána éreztem feszültséget” – árulta el Panka.

 

A fiatal lány korábban lovagolt, és táncolni is tanult. „Amit lehet, kipróbáltam, rajziskolába is jártam, de a zene mellett már nem fér bele más az életembe. Szeretnék felvételizni a konziba, vagy egy zeneművészeti szakgimnáziumba. Zwickl tanár úr nagyon támogat. Most már emelt szinten tanulok, és rengeteg versenyre járok” – tette hozzá Panka, aki az egyik legfiatalabb tagja a Lukin Fúvószenekarnak.

Harsonán is játszik, és most már zongorázik is – igaz, ezt a hangszert azért vette fel, hogy könnyebb legyen a szolfézstanulás. Harsonázni pedig azért tanul, mert a tenorkürttel nem jutna be felnőttként egy zenekarba sem – ez a fúvóshangszer legfeljebb a katonazenekarban népszerű.

 

„A harsonában fekvések vannak, a tenorkürtben pedig fogások, és az előbbi nagyon nehéz nekem” – árulta el Panka, akinek arra is figyelnie kell, hogy ne gyakoroljon túl sokat egy nap, mert ha kifárad, a versenyen, fellépésen már nem tud úgy fújni – az emberi tüdő véges kapacitású. „Érdekes, hogy fújni jól tudok, a futásban mégis kifulladok” – mondta nevetve.

Amikor nincs zenélés, nincs tanulás, és épp nem rajzol, Panka a barátaival van együtt, vagy személyesen, vagy online. Igaz, kevés szabadideje van, főleg nyáron ér rá, akkor a zeneiskola is bezár. Igaz, ez az idei nyár egy kicsit más lesz, hiszen a továbbtanulás szempontjából igen fontos nyolcadik osztály követi majd, de Panka ezen nem izgul még, főleg, hogy megvan a B-terve is – ez a rajzzal kapcsolatos.
„Mindenképp művész szeretnék lenni” – mondta búcsúzóul.

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email