katvéd

Megelőzhető lett volna az Áfonya utcai tűzeset?

katvéd

Megelőzhető lett volna az Áfonya utcai tűzeset?

Többször lecsapott már az önkormányzat a kedden kigyulladt illegális autóműhelyre.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Amikor kedden reggel kollégánk, Jeney Gergő kiment kamerájával az Áfonya utcában leégett autószerelő műhelyhez, elkeseredett szomszédokat talált. Nem csoda, hiszen a lángok a családi ház tetőjére is átterjedtek, onnan pedig csak egy ugrás lett volna a szomszédoké.

Egyikük akkor nyilatkozott is, és elmondta: „Ez a műhely az önkormányzat tudtával, hallgatólagos beleegyezésével, valóságos engedélyek nélkül működik – ez Érd-szerte tudott dolog. Az érdi önkormányzat annyit mondott, hogy ők ezt hivatalosan nem engedélyezték, nekik ehhez semmi közük, ez nem az ő dolguk.”

Megkérdeztük a polgármesteri hivatal illetékeseit, igaz-e, hogy tudtak az illegális műhely létezéséről, de nem indítottak ellene eljárást. László Ferenc, a hivatal kommunikációs vezetője elmondta, hogy az önkormányzathoz 2022 nyarán érkezett lakossági bejelentés az illegálisan működő vállalkozásról. Az Igazgatási és Hatósági Főosztály ellenőrzést tartott, és 2022. július 29-én kelt határozatában megtiltotta, hogy az Áfonya utca 13. szám alatt bejelentés nélküli ipari tevékenységet folytassanak.

„Megállapítottuk, hogy a helyi építési szabályzat szerint ilyen tevékenységet ezen a helyen nem is lehetne végezni – folytatta a városháza szóvivője. – Ezt követően a hivatal munkatársai többször is kimentek ellenőrizni. Bírságot is kiszabtak, a büntetés végrehajtási szakaszba került. Akadt egy tanú is, aki rendőrségi feljelentést tett és tanúskodott volna. A hatósági osztály mellett még az önkormányzat közterület-felügyelete is folytatott vizsgálatot, hiszen a parkolással és a hulladék kezelésével is gondok voltak.”

Az önkormányzat minden információt és adatot átadott az illetékes hatóságoknak, azaz a NAV-nak és a Pest Vármegyei Kormányhivatalnak.

Nos, ha ez egy görög eposz lenne, azt mondanánk: mint „deus ex machina”, jött a tűzeset.

Polgártársainkat arra biztatnánk az ÉrdMost nevében, hogy – hasonlóan az Áfonya utcai szomszédokhoz – ne nézzék tétlenül, ha a környezetükben valaki illegális ipari tevékenységet vagy nyilvánvaló környezetszennyezést folytat. A közösségi oldalakon gyakran mentegetik a levegőszennyezés elkövetőit is – anélkül, hogy a valóságos körülményeket ismernék -, azzal, hogy „hát mindenkinek meg kell élni”, „jobb, ha a levegőt mérgezi, mint ha megfagy”, satöbbi. Nem a mi dolgunk enyhítő körülményeket keresgélni. Jogunk van ahhoz, hogy mások ne tegyék kockára az egészségünket, biztonságunkat.

Lám, ez az eset mindennél fényesebben megmutatta, hogy a sufni-tuning igazi veszélyessége nem az adóelkerülésben áll – bár az sem mellékes szempont -, hanem abban, hogy az ilyen „vállalkozások” esetében soha senki nem ellenőrizte, hogy tűz- és balesetvédelmi illetve környezetvédelmi szempontból megfelel-e az előírásoknak a létezésük. Ha pedig valami történik, egy egész utca borulhat lángba, illetve keletkezhet akár az egész várost érintő súlyos környezeti kár.

Fotók: https://pest.katasztrofavedelem.hu/

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email