szocgondkiallitas2_230202

Csoda a Topoly utca kettőben

szocgondkiallitas2_230202

Csoda a Topoly utca kettőben

„Ez egy csoda a Topoly utca kettőben”- mondta városi idősotthon egyik lakója, Anna néni, az intézmény február 2-i kiállításmegnyitóján.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ez már a tizennyolcadik tárlat: havonta más és más helyi, illetve környékbeli alkotó mutatkozik be festményeivel a Gondozó Központ közösségi terében.

A hagyományokhoz híven a hónap első csütörtökén nyílt meg a februári kiállítás: a tárnoki származású, most Válon élő, de Érden dolgozó Krisztbaum Mihály képeit csodálhatjuk meg az idősotthon közösségi terében február 28-ig.


A másodikai megnyitón megismerkedhettünk az alkotóval is: a Poly-Art elnöke, Somfai István beszélgetett a művésszel, akit Szűcs Gábor alpolgármester is meleg szavakkal köszöntött és méltatott.

„Gyerekkoromtól kezdve szerettem rajzolni. Erre az általános iskolai rajztanárom is felfigyelt; képzőművészeti tanfolyamra jártam, amit kitűnő eredménnyel végeztem el. Továbbtanulni nem tudtam, nem olyanok voltak a körülményeim, ezért iskola után dolgozni mentem, de a festészet szeretete és csodálata nem múlt el – ha volt időm, Van Gogh, később Csontváry képeit másoltam. Idővel saját képeket is festettem, és pár éve tagja lettem a KÉK közösségének” – idézte fel pályáját Krisztbaum Mihály, aki egy érdekes epizódot is elmesélt az életéből.


Idestova negyven esztendeje találkozott egy Tárnokon vendégeskedő festőművésszel, aki meglátta munkáiban az értéket és a tehetséget, és nekiajándékozta azt a festőkészletet, ami még Mednyánszkyé volt.

A készlet már nincs meg, de az elismerés és az ajándék nagy lökést adott Mihálynak, hogy tovább menjen a megkezdett úton.


„Megpróbáltam azokkal a stílusjegyekkel saját képet alkotni. amelyeket a másolás során tanultam. Ezeket szinte azonnal elajándékoztam, mert valakinek mindig megtetszettek. Eddigi tapasztalataim alapján rátaláltam saját képi nyelvezetemre, amelyre leginkább az impresszionizmus és Csontváry Kosztka Tivadar művészete hatott” – tette hozzá.

Mihály pár éve tagja a KÉK-ek közösségének, több csoportos kiállítása volt. „Ez egy jó közösség. Látjuk és értékeljük egymás munkáját, ebből sokat lehet tanulni” – jegyezte meg.


Festményeit rendszerint a saját maga által készített fényképek alapján készíti, sok munkája Vált és környékét ábrázolja, de vannak Duna-parti festményei is.

Mint minden eddigi kiállító, Mihály is adományozott egy képet a Szociális Gondozó Központnak – és ő az első, aki a gondozóközpont épületét festette meg ajándékképpen (lásd kiemelt fotónkat).


A megnyitón nem maradhatott el a kulturális program sem: Krencz Dóra, a Rajkó Talentum Tánc- és Zeneművészti Iskola diákja lépett fel, nagy sikerrel.

Ezek az irodalmi, vagy táncos, zenés darabok is nagyon vonzzák az otthon lakóit, hiszen – mint a fent már említett Anna néni mondta –, ők már nagyon nehezen jutnak el tárlatokra, színházba, operába, irodalmi rendezvényekre, bármennyire is igénylik a kulturális élményeket.

Krisztbaum Mihály kiállítása február 28-ig tekinthető meg, szerdánként 17–19 óra között Szociális Gondozó Központ  épületében (Topoly u. 2).

Más időpontban telefonos egyeztetést követően fogad az intézmény (telefonszám: 06(20)333-6031).

Fotók: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email