robot3_230130.jpg

Hulladékból alkottak robotokat az érdi ovisok

robot3_230130.jpg

Hulladékból alkottak robotokat az érdi ovisok

Van, amelyik fényképez, van, amelyik világít, és van, amelyik az ágy mellett vigyázza kis gazdája álmát.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Tusculanum óvodában nagy hangsúlyt helyeznek a környezettudatosságra, újrahasznosításra: szelektíven tárolják a hulladékot, elem- és kupakgyűjtést szerveznek, és megtanítják a gyerekeknek, hogy védjék, óvják környezetüket.

Több éves hagyomány már, hogy újrahasznosítási versenyt rendeznek: a gyerekek és szüleik megadott témában nevezhetnek papír-, műanyag-, fém- és egyéb hulladékból készített tárgyakkal, játékokkal. Ezeket otthon készítik el, a pályaműveket január közepén beviszik és egy héten át kiállítják az óvodában.

 

Azért pont akkor, mert karácsony után mindenhol több hulladék halmozódik fel, és a családok a hideg, csapadékos napokon szívesebben bütykölnek, kézműveskednek – tudtuk meg Ürmösné Bengyel Tünde tagintézmény-vezetőtől.

A kiállított tárgyakra szavazni is lehet: a szülői munkaközösség tagjai voksolnak rájuk. Természetesen nemcsak azok kapnak ajándékot, akik a legtöbb szavazatot elnyert játékokat készítik,  minden kis ezermestert díjaz az óvoda.

A versenykiírás évről évre változik: volt, amikor madarakat készítettek, máskor gyermekmesék szereplőit álmodták újra a családok az otthon található lomból, hulladékból. Idén robotokat várt az óvoda. Az egyszerű, de ötletes daraboktól a világító, egyméteres robotokig számtalan masina érkezett a felhívásra.

A huszonnyolc pályaműből mi is bemutatunk párat, hátha olvasóink kedvet kapnak ahhoz, hogy otthon alkossanak a gyerekkel. Sok minden nem kell hozzá: némi hulladék, fantázia, türelem, no meg egy délután…

Ezt az aranyos robotot a négyéves Ádám és apukája készítette. A kisfiú büszkén mutatta közös alkotásukat, amit a falnak támasztottak, nehogy eldőljön. Ha hazaviszi a robotot, a szobájába állítja, „ő fog majd vigyázni rám” – mondta.

 

Anna is az apukájával készítette a robotját, akik egy mesehősről Vaianának nevezett el. „A pofikája tud fotózni, de már lemerült. Ha hazaviszem, az ablakpárkányba állítom majd” – mondta a kislány.

 

Gréti a bátyjával és az édesanyjával szintén egy mesehőst mintázott meg:  Wall-e-t. „Ha sokat szaladunk vele, lehet, hogy eltörik, ezért vigyázunk rá” – mondta a négyéves kislány. Wall-e az eredeti tökéletes mása, pedig nem a játékboltban vették, hanem maradék kartonpapírból készült, némi műanyag, hurkapálcika és festék segítségével. A verseny után az apuka üzletébe kerül, kiállítják majd.

 

A Star Wars R2-ja az egyszerű, de nagyszerű kategória: műanyaghulladékból és némi fémből csinálták. „Újrahasznosítás” – vágta rá Bence, aki az apukájával kettő robotot is készített. Az egyik az óvodában van, a másikkal otthon játszik.

 

Bojta még a kilyukadt csizmáit is a robotjának ajándékozta.  Anyukájával együtt készítették a játékot. „Régi porszívócsőből, kartondobozból és bonbonosdobozból csináltuk. Meg kávékapszulából” – sorolta Bojta, aki nemsokára már otthon játszhat vele.

Fotó: ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email