influenza_ok

A Covid a leggyakoribb, de az influenza is tarolhat

influenza_ok

A Covid a leggyakoribb, de az influenza is tarolhat

Egyre több az influenzaszerű megbetegedés, a háziorvos a maszkot, a védőoltást és a kézfertőtlenítést ajánlja.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Decembertől ugrásszerűen megnőtt az alsó- és felsőlégúti panaszokkal orvoshoz fordulók száma. Minden harmadik páciens influenzaszerű tünetekkel jelentkezik – mondta el az ÉrdFM 101.3-nak Balla Rozália háziorvos.

A jellemző tünetek: orrfolyás, torokfájás, füldugulás, köhögés – ebben a sorrendben. Hőemelkedés, láz kevésbé jellemző, viszont az izom- és ízületi fájdalom igen – ez éppúgy jellemző a Covidra, mint az influenzára, és a kezelésük is ugyanaz.

Különítsük el magunkat, hogy ne adjuk tovább a fertőzést, használjunk láz- és fájdalomcsillapítót, orrcseppet, és ha szükséges, köptetőt. Ezt általában a betegek is tudják, és maguktól megvásárolják – ha épp nem hiánycikk egy-egy termék, mert ez is előfordul.

 

Egy hétnél tovább ezek a betegségek nem tartanak, a köhögés maradhat meg hosszabb ideig.

Ha azt tapasztaljuk, hogy javul az állapotunk, ám újra fellángol a betegség; ha elhúzódnak a tünetek; ha a páciensnek társbetegségei vannak – ezekben az esetekben érdemes orvoshoz fordulni. 

A doktornő hangsúlyozta a maszkhasználat fontosságát. Mint mondta, a maszk hordása jelentősen csökkenti a megbetegedések számát, csakúgy, mint a védőoltás. A kézmosást, illetve -fertőtlenítést is ajánlják a szakemberek.

„Naponta több covidos esettel is találkozunk – még mindig ez a leggyakoribb megbetegedés. A körzetünk 60 százalékosan átoltott, ami nagyon jó szám, így a páciensek enyhe fertőzésben szenvedek. Aki nem oltatott, annál hosszabban tarthat a betegség, és lázasabb lehet. Mindenkinek javasoljuk a maszkot, amivel védi magát és környezetét  – emelte ki.

maszkvasarlas_200618

 

A doktornő praxisához közel 3 ezer ember tartozik, és az influenzaszerű megbetegedések miatt fokozódik a leterheltsége. Naponta mintegy harmincan keresik fel a rendelőt,  50-70 ember pedig telefonon, emailben, más elektronikus eszközökön veszi fel a kapcsolatot a háziorvossal.

Hallgassák meg az ÉrdFM 101.3 riportere, Szabó Beáta beszélgetését dr. Balla Rozáliával:

Az ÁNTSZ influenzával kapcsolatos friss tájékoztatóját itt találják olvasóink.

Fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email