petofi1

Talpra, magyar! Rendhagyó Petőfi-kiállítás a könyvtárban

petofi1

Talpra, magyar! Rendhagyó Petőfi-kiállítás a könyvtárban

Önző és nagyképű, szerény és visszahúzódó, hős és szervilis - milyen is volt valójában Petőfi?

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Január 18-ig látható A mi Petőfink című vándorkiállítás a városi könyvtárban. Az ötletgazda a szentendrei Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár volt, innen indultak útjukra a Petőfi életét, munkásságát, szerelmeit, barátságait felvillantó molinók.

A tárlat Petőfi születésnapja előtt érkezett Érdre, és még jó tíz napig marad, és ha ez idő alatt ellátogatunk a felnőttkönyvtárba, meggyőződhetünk róla, mennyire egyoldalú az a kép, amit Petőfiről őrzünk.

A molinók azért egyediek, mert az általános- és középiskolai irodalomkönyvektől eltérő látószögekből mutatják be a kétszáz esztendeje született költőt.

Irodalomtörténész, író, költő, színész, zenész vall Petőfiről versben, zenében, előadásban. A szövegek egy-egy részlete a molinókon látható – a Petőfiről készült festményekkel egyetemben -, a teljes anyagok pedig telefonnal olvashatók le a szövegek mellett elhelyezett QR-kódok segítségével.

 

A kiállítás Petőfi munkásságát közelebb hozza a ma emberéhez, és a diákokhoz is – az érettségi előtt állóknak kifejezetten ajánlható, hiszen az, hogy Petőfi érettségi tétel lesz az idén, az olyan biztos, mint az, hogy ő írta a János vitézt.

(Aki nem hiszi, hallgassa meg Ferenczi György és az első pesti Rackák előadásában, a QR-kódot a könyvtárban megtalálja.)

Érdemes a QR-kódoktól függetlenül is elidőzni a molinók előtt. Láthatjuk Petőfi házisapkáját (Szendrey Júlia hímezte), pipáját, illusztrációt az 1953-as János vitézből, olvashatunk verset Szendrey Júliától – hogy csak pár ínyencséget soroljunk fel.

A kiállítás a könyvtár nyitvatartási idejében, ingyenesen megtekinthető január 18-ig (a következő állomás Százhalombatta lesz). Aki pedig kedvet kap, Petőfitől és Petőfiről is kölcsönözhet a könyvtár polcairól.

 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő
Szociális Gondozó Központ Házi Segítségnyújtás pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó munkakör/feladatkör betöltésére.
A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó/ápoló munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email