PSX_20221114_202045

Egy érdi tanárnő afrikai kalandjai 2. rész

PSX_20221114_202045

Egy érdi tanárnő afrikai kalandjai 2. rész

Fegyverropogás Sierra Leonében - folytatódik Böhm Alexandra nem hétköznapi története.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A VMG német-történelem szakos tanára, Böhm Alexandra nagy vágya vált valóra 2022 őszén, amikor három sráchoz csatlakozva részt vett a Bamako Rally-n. Erről a felejthetetlen öt hétről mesélt nekem még decemberben.

A beszélgetés első részét itt olvashatják – ebből kiderül, milyen helyi specialitásokat ettek Afrikában, milyenek az ottani piacok, és hogy az autójuk hogy bírta a több hetes „kiképzést”. És most következzék a folytatás…

Fegyverropogás az éjszakában

Alexandrának és társainak voltak keményebb kalandjaik, és érdekes mód pont Sierra Leonéban, a Rally végállomásánál, ahol pedig sokan várták a résztvevőket, és elvileg megszervezték a biztonságos elszállásolásukat is. Ám az elvileg zárt táborban ellopták a kis magyar csapat székeit, főzőedényeit, míg pár percig távol voltak a bivakuktól.

 

„Tudtuk, hogy nem vihetett ki semmit a tolvaj, meg is találtuk a holmit az egyik árus kocsija alatt. A katonák kikergették őket a táborból, de éjszaka megismétlődött a dolog, csak más csapatok voltak a kárvallottak. Arra keltünk hajnali kettőkor, hogy lövöldöznek, dulakodnak nem messze tőlünk. Ez volt a legveszélyesebb helyzet. Egyébként annyi csodás élményünk volt, hogy ezek hamar feledtették a rosszat” – mesélte az érdi tanárnő.

Ők katonai túlkapásokkal nem találkoztak Sierra Leonéban, de mások igen.

 

„Nekünk szerencsénk volt, de több csapatot megbüntettek a rendőrök, vagy a határokon kértek kenőpénzt az átjutásért cserébe. A visszaúton a kölcsönautóval minket is megbüntettek, mert a forgalmi a tulajdonos zsebében maradt, és hazarepült vele Magyarországra. Így a közel 10 ezer kilométert forgalmi nélkül tettük meg. Még szerencse, hogy ezekben az országokban néhány pecséttel és egy kis kenőpénzzel mindent el lehet intézni.”

A legrosszabb szállás

A rally alatt általában őrzött bivakokban, kempingekben sátoroztak a versenyzők, de Alexandráék a visszaúton hotelekben is foglaltak szobát. Senki ne a Hiltont képzelje maga elé.

 

„Most is elborzadok, ahogy visszaemlékszem: az egyik hotelszoba tele volt szúnyoggal, gondoltam, befújom Chemotox-szal.  Ami, ha a szúnyogokat nem is pusztította el, az ágy alól előbúvó, tucatnyi, fekete, keményhátú bogarat igen, amelyek éjjel, a fürdőbe menet roppantak szét a papucsom alatt. Ez volt a mélypont, ami a szállásokat illeti.”

 

A sivatagi éjszakák a homokdűnék között annál szebbek voltak. És az is, amikor Guineában egy vízesés mellett szálltak meg, ott fürödtek reggel-este, csodálták a napfelkeltét, és az ugrándozó majmokat.

A harmadik részből kiderül, milyen adományoknak örültek legjobban az afrikai országokban,  és az is, hogy Alexandra milyen különlegességeket hozott haza a családjának és az osztályának.

Fotók: Böhm Alexandra

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email