forintbankjegy_jpg_viragmarton

A csődöt biztosan elkerüli Érd a 265 millióval

forintbankjegy_jpg_viragmarton

A csődöt biztosan elkerüli Érd a 265 millióval

"Köszönjük, a telet kihúzzuk az államtól kapott rezsitámogatással" - mondta a polgármester.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint azt az ÉrdMost megírta, 265 millió forint állami rezsitámogatást kapott a város. Megkérdeztük a Csőzik László polgármestertől, miként értékeli az Érd város üzemeltetésére rezsitámogatásként 265,5 millió forintos mentőövet.  Mint mondta, hogy a város természetesen örülhet, hogy egyáltalán kapott pénzt, hiszen van olyan önkormányzat, amelyik egy vasat sem kapott – például Hódmezővásárhely, a fővárosi önkormányzat, illetve egyes fővárosi kerületek.

„Olyan pokolian elszabadultak az energiaárak, hogy a város működése finanszírozhatatlan volna kormányzati támogatás nélkül – szögezte le a polgármester. – Sajnos ez a 265 millió Ft a jelenlegi számításaink szerint kevés a boldogsághoz, valószínűleg ebben az évben szükségünk lesz még hasonló dózisokra ahhoz, hogy a 2023-as évet átvészeljük.”

„A jelenlegi kalkulációink alapján önmagában az óvodák, a bölcsődék és szociális intézmények, valamint a hivatalunk többletköltsége erre az évre – még a mostani csökkenő árakat figyelembe véve is – több mint 900 millió forint.” És ebben még nincsenek benne a sportlétesítmények és az uszodák, amelyek legalább ennyibe kerülnének.”

„A nagyuszoda tavalyi utolsó negyedévére 42 milliót kaptunk a sportállamtitkárságtól, az idei első negyedév viszont már 140 millióba kerül, és még nem tudjuk, arra kapunk-e külön pénzt a tárgyalások másik vonalán. Informálisan úgy tudom, benne maradtunk a támogatottak körében, de nagyon nem mindegy mennyivel.”

Az érdi polgármester és Balla György miniszteri biztos stábja között október 26-án kezdődtek meg a tárgyalások. „Kidolgozott, komoly csomaggal mentünk, és sem a helyzetértékelésünket, sem az intézkedési tervünket nem vitatta a velünk szemben felsorakozó tárgyalódelegáció – folytatja a Csőzik László.

„Ezek után nem lehet megmondani, hogy mi alapján kaptuk az eredetileg kért összeg tizedét. Ez a kora ősszel tetőző horrorárakra alapuló igény mára nyilván szelídült. Hiába drágult ugyanis az áram a közületek felé az új évre, összességében valamelyest javulóban a helyzet – pl. a távhő díja már nem 14-szeres, csak 8-szoros, vagy ha minden igaz, a gáz ára is elindul lefelé.”

Ami a mezőnyt illeti, pl. a kormánypárti vezetésű Mohács Érdhez képest negyedakkora, viszont kétszer annyi támogatást ítélt meg nekik a kormány, mint nekünk. A fideszes vezetésű, velünk azonos lélekszámú Szolnok is kétszer annyit kapott, mint mi. Debrecen kapta a legtöbbet, kb. 12-szer akkora összeget, mint Érd. Az érem másik oldala, mondjuk szülővárosom, az ellenzéki vezetésű Baja, amelynek lakossága fele, mint Érdé, mégis nagyobb támogatást kapott. ”

„Vagy a Cser-Palkovics-vezette Székesfehérvár, amely hiába erős fideszes bástya, mégis kevesebbet kapott nálunk. Nem lehet tehát kiigazodni a listán. A tél hátralevő részére áprilisig ez a többlettámogatás talán elegendő lehet az önkormányzati intézmények számára, a csődöt biztosan elkerüljük vele, utána pedig majd meglátjuk.”

„Az biztos, hogy ha ez a támogatás az egész évre szól, tehát 2023-ban nem kap többet a város, akkor komoly problémákkal kell szembenézni. Ha pedig onnan nézzük, hogy hamarosan egy ehhez hasonló nagyságrendű összeget kell a városnak „szolidaritási adó” jogcímen befizetnie az állami költségvetésbe, akkor kaptunk is, meg nem is. Mindezzel együtt is, én pozitív ember vagyok, tehát úgy tekintek erre a mentőövre, hogy nélküle őrülten szorult helyzetben lennénk.”

A Csőzik Lászlóval készített interjú itt hallgatható meg:

 

Fotó: érdMost, Pixabay illusztráció; interjú: Szabó Bea

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email