IMG_1806

ÉrdMost receptsorozat – Téli „tégy bele minden jót” saláta

IMG_1806

ÉrdMost receptsorozat – Téli „tégy bele minden jót” saláta

Fogyassz belőle jó sokat, akár mindennap!

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A gasztronómia terén két nagyágyúval szoktam elkápráztatni a környezetemet: az egyik a bögrés sütemény, a másik az idénynek megfelelő salátakeverék. Az utóbbit illetően – meglepő módon – a leggazdagabb a téli egyveleg. Mindössze két dolgot kell tudni hozzá: pucolni és reszelni.

Hozzávalók

(Kinek-kinek ízlése szerint – de azért lássuk, nagyjából.)

1 fej lila hagyma

20 dkg feta (vagy bármilyen sós krémes) sajt (vagy ugyanennyi túró)

1 konzerv kukorica

1 konzerv olajos filézett hering

1 db cékla

1 db sárgarépa

½ fekete retek

1 maroknyi savanyú káposzta

½ kávés kanál görögszéna magőrlemény

1 csokor rukkola vagy petrezselyemlevél a kertedből

Elkészítés

Apróra vágod a hagymát, villával összetöröd a krémes sajtot (vagy a túrót) és a halkonzervet, hozzátéve a benne levő olajat is, mindenestül beleöntöd a kukorica konzervet, szépen összekevered.

Megpucolod és lereszeled a zöldségeket, hozzáadod a savanyú káposztát, és mindent összekutyulsz, míg a céklának köszönhetően szép bíborszínű egyveleget kapsz.

Sózni csak akkor kell, ha sajt helyett túróval készíted. Egyetlen fűszert tettem hozzá: görögszénamag őrleményt. Először Grúziában találkoztam vele, Mtskheta Jvari kolostora előtt árulta egy asszony. El is magyarázta szépen grúzul, hogy mi ez és hogyan alkalmazzam, amiből persze egy árva szót sem értettem, de gondoltam, ha ő ilyen jól van tőle, akkor nekem sem tesz majd rosszat. Azóta még a paprikás krumpliba is teszek, és sosem bánom meg.

Az egyveleg tetejére enyhén fagyott rukkola leveleket szedtem a kertemből, de megteszi a petrezselyem is, a cseppet sem idény jellegű paprika karikát csak azért tettem a közepére, hogy szép legyen.

szöveg és fotó: Mihalicz Csilla

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email