tuzijatek

Ne játsszunk a tűzzel – szilveszterkor sem (videó)

tuzijatek

Ne játsszunk a tűzzel – szilveszterkor sem (videó)

Praktikus tanácsok a pirotechnikai eszközök használatához.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A rendőrség összegyűjtötte a szilveszterkor (nem) használható pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos tudnivalókat. Az alábbi videó mellett szöveges kisokosuk is segít az eligazodásban.

 

A különféle pirotechnikai eszközöket négy osztályba sorolják. Az  1. és 2. csoportba tartozó tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, de a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók meg. A professzionális, 4. osztályba tartozókat ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg.

A 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók fel, a megmaradtakat (illetve a hibás vagy lejárt szavatosságú  terméket) szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazóhoz kell visszavinnünk, aki köteles térítésmentesen visszavenni.

Bélyegkép

 

Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozó termékeket 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg. 

Pirotechnikai terméket csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljunk.

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

A megvásárolt terméket tartsuk távol más tűzveszélyes anyagtól, és zárjuk el a gyermekek elől!  Tetőtérben, alagsorban, nem szabad tárolni ezeket az eszközöket. A hibás vagy sérült terméket ne használjuk fel!

Petárdát birtokolni és felhasználni tilos! Aki a tilalom ellenére petárdázik, szabálysértést követ el és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

szilveszter_kutya_191230

 

Még egy fontos tanács szilveszterre: a kutyákat, macskákat megijesztik és megviselik az erős fény- és hanghatások. Felelős állattartóként gondoskodjon arról, hogy házi kedvence biztonságban legyen.

Fotó: Pixabay, ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email