22_03_29_erdmost_nincskep

Lángoló adventi koszorúk: szenteste sem pihentek a tűzoltók

22_03_29_erdmost_nincskep

Lángoló adventi koszorúk: szenteste sem pihentek a tűzoltók

Közel kétszáz segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szenteste sem unatkoztak a tűzoltók, hiszen több tűzhöz és közlekedési balesethez is riasztották őket – írja honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

December 24-én összesen 190 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, 129 esetben pedig tűzoltói beavatkozásra is szükség volt. 32 esetben tűzhöz riasztották a tűzoltókat, 24 épület gyulladt ki, 97 alkalommal pedig műszaki mentést kellett végezniük.

Négy helyen az adventi koszorú gyulladt meg: ez történt például Kaposváron, a Sávház utcában, ahol a koszorúról a tűz átterjedt az asztalra. Az adventi koszorú okozott tüzet Tasson is, a tűzoltók megfékezték a lángokat. Csornán, a Liget utcai temetőben egy sírhelyen koszorú és a sír körüli avar égett másfél négyzetméteren, de a tűzoltók gyorsan eloltották. S

Siófokon egy ártalmatlannak tűnő elemes gyerekjáték okozott tüzet: a lángok átterjedtek a lakás konyhájának bútoraira is – a tűz miatt az ingatlan átmenetileg lakhatatlanná vált, az ott élő három embert rokonok fogadták be.

És persze, a karácsonyi vacsora is okozott meglepetéseket: Tűzhelyen felejtett étel miatt volt kisebb tűz négy helyen is: Szekszárdon, Budapesten a II., III. és XI. kerületben.

A katasztrófavédelem emellett több kémény- és kályhatűzről számolt be: Mosonmagyaróváron egy társasházi lakás egyik szobája borult lángokba, miután meggyulladtak a cserépkályha melletti bútorok és párnák. A lakásban két kutyát és két macskát találtak a tűzoltók – a macskákon már nem lehetett segíteni, ám a kutyák életben maradtak. Az épületet a tűz miatt 17 lakónak kellett elhagynia, ők később hazamehettek.

A szivárgó szén-monoxid  is munkát adott a tűzoltóknak : egy bajai családi házban egy kismama és két kislánya kapott szén-monoxid mérgezést .A helyszíni mérés kimutatta a mérgező gázt, amelynek forrása a kazán volt. Mint a honlapon olvashatjuk, decemberben naponta átlagosan ötször hívják a tűzoltókat a mérgező gáz miatt, hetente öten szenvednek mérgezést.

A katasztrófavédelem oldalán ugyanakkor elérhetőek a megbízhatónak minősített szén-monoxid mérők listája – és azoké is, amik nem mentek át a szűrőn, tehát nem biztonságosak.

Karácsonykor is 2000 tűzoltó van szolgálatban és 500 jármű áll készenlétben. Riasztást követően 120 másodpercen belül elindulnak segíteni oda, ahol baj van. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy velük kelljen karácsonyozni.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email